«Στο χέρι των Γερμανών η επιβίωση του €»

«Στο χέρι των Γερμανών η επιβίωση του €»

 

Στην εκτίναξη του αριθμού των ανέργων στην ευρωζώνη όπως ανακοινώθηκαν χθες από τη Eurostat, αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα του Βερολίνου, Tageszeitung :

«Είναι στο χέρι των Γερμανών. Αυτοί θα αποφασίσουν εάν θα επιβιώσει το ευρώ. Αυτό είναι το σαφέστατο μήνυμα των ευρωπαϊκών στοιχείων για την ανεργία. Διότι αυτοί οι αριθμοί παρουσιάζουν μια διασπασμένη Ευρώπη, όπου ο Βορράς οδεύει προς την πλήρη απασχόληση την ώρα που ο Νότος οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια.

Εν τω μεταξύ η ανεργία σε Ελλάδα και Ισπανία ξεπερνά το 26 %, περισσότεροι από τους μισούς νέους δεν έχουν δουλειά. Και πρόκειται μόνον για τα επίσημα στοιχεία, τα οποία διαχρονικά τείνουν να ωραιοποιούν την πραγματικότητα. Τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερα».

 

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρει:

«Το σημαντικότερο μήνυμα αυτής της στατιστικής είναι οι αριθμοί και αυτοί δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλα ευρωπαϊκά συναισθήματα: ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν δουλειά, ποτέ άλλοτε τόσοι νέοι είχαν τόσο λίγες προοπτικές. Η κρίση δίδαξε ότι στον κοινό οικονομικό και νομισματικό χώρο όλα είναι αλληλένδετα.

Γι΄ αυτό και το 26 % των ανέργων σε Ελλάδα και Ισπανία θα πρέπει να ‘πονάνε’ και τη Γερμανία. Από την άλλη οι Γερμανοί χρωστάνε την καλή κατάσταση στην αγορά εργασίας και στην αδυναμία των χωρών της κρίσης. Η μαγική λέξη ακούει στο ‘ανταγωνιστικότητα’. Οι οικονομικές ανισότητες θα ξεπεραστούν μόνον όταν θα είναι εξίσου ισχυρή στις χώρες της ευρωζώνης».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ