Ρωσία: Για μας δεν υπάρχει θέμα “Κύπρος”

Ρωσία: Για μας δεν υπάρχει θέμα “Κύπρος”

 

«Η κρίση στην Κύπρο δεν μας επηρεάζει»,  δηλώνει ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, και επισημαίνει ότι «το πρόβλημα της Κύπρου και η επίδρασή του στη ρωσική οικονομία έχει προβληθεί εκτός των αληθινών του διαστάσεων».

 «Για μας δεν υπάρχει θέμα Κύπρος. Αυτό είναι ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους Κύπριους», είπε ο κ. Σουβάλοφ, σημειώνοντας ότι το κεντρικό ζήτημα είναι αν το πρόβλημα της Κύπρου μπορεί να επεκταθεί συνολικά στην ευρωζώνη. «Εάν φυσικά ανεβάσει πυρετό η ευρωζώνη, τότε για τη Ρωσία θα είναι μεγάλο το πρόβλημα, αλλά η Κύπρος δεν είναι πρόβλημα για τη Ρωσία», είπε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, που χειρίστηκε και επιβλέπει τις διμερείς συνεννοήσεις με την Κύπρο για την αναδιάρθρωση του προηγούμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ και την παροχή τυχόν νέας ρωσικής οικονομικής στήριξης.

Αναφερόμενος σε αυτές τις συζητήσεις ο κ. Σουβάλοφ αποσαφήνισε: «Οι ενέργειές μας ήταν απολύτως διαφανείς. Εάν υπάρχει κάποια βάση για τη βοήθειά μας, κάποιοι προφανείς λόγοι, τότε μπορούμε να συζητήσουμε γι’ αυτό, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει συζήτηση».

Νωρίτερα ο κ. Σουβάλοφ είχε εκφράσει τη λύπη του για όσες ιδιωτικές ρωσικές εταιρείες υφίστανται απώλειες στην Κύπρο, ξεκαθάρισε όμως ότι η ρωσική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο στήριξης ή αποζημίωσης μόνο κρατικών εταιρειών, που θα υποστούν ζημιές.

Επικαλούμενο πηγή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβαστι μετέδωσε ότι «η Κύπρος μπορεί να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Ρωσία για τη βελτίωση των συνθηκών του δανείου, που ήδη έχει λάβει, αφότου οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα πιστωτικής βοήθειας της Κύπρου από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ».

Κατά την ίδια πηγή η συζήτηση θα επικεντρωθεί, πιθανότατα, στην παράταση της αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου του υπάρχοντος δανείου.

Σε δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας, ο οποίος συναντήθηκε με την Φινλανδή υπουργό Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν και συζήτησαν τις μακροοικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης και της οικονομικής κρίσης, ο Αλεξέι Κούντριν εκτίμησε ότι θα έπρεπε η διαγραφή καταθέσεων να γίνει σε συνεννόηση με όλους όσους πλήττονται, όπως έγινε στην περίπτωση του ελληνικού χρέους και πρόσθεσε ότι «η κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην Κύπρο βρίσκεται στην ΕΕ και τους ρυθμιστές της, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν έγκαιρα να λάβουν μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων χρέους του νησιωτικού αυτού κράτους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ