Ο Πανίκος Δημητριάδης στους Financial Times

Ο Πανίκος Δημητριάδης στους Financial Times

 

Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα αρθούν σταδιακά, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης, ενώ τόνισε ότι η Τράπεζα Κύπρου θα γίνει μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες. «Δεν μπορώ να πω, εάν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα σταματήσουν σε 7 ή σε 14 ημέρες. Η άρση τους πρέπει να γίνει σταδιακά», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, ενώ δεν θεωρεί ότι μετά την άρση των ελέγχων θα υπάρξει επιδρομή στις καταθέσεις (bank run).

«Όταν ο κόσμος αντιληφθεί πόσο καλά κεφαλαιοποιημένες είναι οι τράπεζες, δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να υπάρξει φυγή των καταθέσεων», δήλωσε.

Το πρόγραμμα διάσωσης θα μετατρέψει την Τράπεζα Κύπρου σε «μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στον κόσμο», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Οι αναλυτές, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, πιστεύουν ότι η Τράπεζα Κύπρου μπορεί να έχει αρχικά ένα συντελεστή βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier one capital ratio) κοντά στο 20%, ο οποίος θα μειωθεί σε μία περίοδο τριών ετών – αφού επέλθουν και αναγνωρισθούν οι ζημιές – στο 9% που είναι το επίπεδο που απαιτείται από τη συμφωνία με την τρόικα.

Το Σάββατο, ανακοινώθηκε ότι οι καταθέτες με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα λάβουν μετοχές έναντι του 37,5% των ανασφάλιστων (πάνω από τις 100.000 ευρώ) καταθέσεων τους, ενώ ένα περαιτέρω ποσοστό 22,5% των καταθέσεων θα τοποθετηθούν άτοκα σε ειδικό ταμείο και μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω διαγραφές και στο τμήμα αυτό. Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι το πάγωμα του 22,5% των καταθέσεων θα αποτελέσει ένα «πολύ σημαντικό μαξιλάρι». «Δεν αναμένω ότι θα χρειαστεί (το μαξιλάρι). Το 22,5% είναι ένας αριθμός που συμφωνήθηκε με την τρόικα για να βεβαιώσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι δεν θα χρειαστούμε τίποτε άλλο μετά από αυτό. Τα χρήματα θα μείνουν παγωμένα έως ότου γίνει η αποτίμηση του ενεργητικού που θα μεταφερθεί από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ο οποίος υπέστη δριμεία κριτική από τον τύπο και τον πολιτικό κόσμο της μεγαλονήσου, αποστασιοποιήθηκε από τους όρους του προγράμματος διάσωσης ύψους 10 δις. ευρώ. «Πολύς κόσμος και πολιτικοί είναι σε σύγχυση σχετικά με το ποιος έκανε τι. Αυτό που κάναμε είναι η εφαρμογή, με πολύ μεθοδικό τρόπο, της συμφωνίας στο Eurogroup. Δεν συμμετείχαμε σε αυτή την απόφαση. Ήταν πολιτική απόφαση. Υποθέτω ότι όταν ο κόσμος καταλάβει τι συνέβη πραγματικά, θα αντιληφθεί ότι η κεντρική τράπεζα έπαιξε πλήρως το ρόλο της για τη σταθεροποίηση της κατάστασης», δήλωσε.

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι έχει μία «εξαιρετική» σχέση με τον υπουργό Οικονομικών και μία «καλή» σχέση με τον πρόεδρο της Κύπρου, αν και τόνισε σε όλη τη συνέντευξη πόσο μικρό περιθώριο χειρισμών είχε από την ανάληψη της θέσης του τον περασμένο Μάιο και πόσο ήταν στο περιθώριο στη διαδικασία για τη συμφωνία διάσωσης που καθορίσθηκε από τους πολιτικούς στην Κύπρο και το εξωτερικό, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ