Σκάνδαλα και μέτρα κλυδωνίζουν την Μεγαλόνησο

Σκάνδαλα και μέτρα κλυδωνίζουν την Μεγαλόνησο

 

Στη δίνη σκανδάλων και νέων μέτρων βρίσκεται η Κύπρος. Και ενώ την Πέμπτη η κυπριακή κυβέρνηση θα περάσει από το πρώτο της τεστ στην προσπάθειά της να κλειδώσει το μνημόνιο και το δάνειο των 10 δισ. ευρώ και να αποφύγει την χρεοκοπία, έρχεται στο φως ένα δεύτερο μνημόνιο που υπογράφεται μόνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων μείωση 5% των μισθών στο Δημόσιο, καθώς και κατάργηση του 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ.

 

Την ίδια ώρα, σάλο έχει προκαλέσει στην Κύπρο η είδηση πως συγγενείς του Νίκου Αναστασιάδη μετέφεραν το ποσό των 21 εκατ. ευρώ σε τράπεζα της Αγγλίας, μόλις τρεις ημέρες πριν την απόφαση του Eurogroup, κάτι που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διέψευσε κατηγορηματικά. 

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρει πως μετά από συναντήσεις που είχαν κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τέσσερις γενικούς διευθυντές κυπριακών υπουργείων και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, το ΔΝΤ συνέταξε μνημόνιο, που στάλθηκε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας) μία εβδομάδα, πριν η Κύπρος κλείσει τις τράπεζες της.

Με την ένδειξη «μόνο για επίσημη χρήση», το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από το 3% (που είχαν συμφωνηθεί στο πρώτο μνημόνιο, αρχίζοντας από το 2014) στο 5%. Με αυτό το μέτρο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξοικονομείται 0,3% από το ΑΕΠ του κράτους. Επίσης, προβλέπεται ακόμα κατάργηση του 13ου και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται συνολικά δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ. Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία κρίνονται ως και τα σημαντικότερα, εξαρτώνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. 

Δεδομένου του γεγονότος ότι το μνημόνιο γράφτηκε πριν η Βουλή καταψηφίσει την πρώτη συμφωνία με το Eurogroup της 15ης Μαρτίου, εξάγεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αβίαστα το συμπέρασμα ότι σήμερα τα μακροοικονομικά αυτά μέτρα είναι μάλλον υποχρεωτικά για την Κύπρο».

Κύπρος: Απολύσεις και περικοπές 5% ζητά το ΔΝΤ

Σάλος με το δημοσίευμα για τους συγγενείς του Ν. Αναστασιάδη 

Στο μεταξύ, κατηγορηματικά διέψευσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», το οποίο υποστηρίζει ότι εξ αγχιστείας συγγενείς του φέρονται να μετακίνησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από την Λαϊκή Τράπεζα, στις 12 και 13 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα θέτει το ερώτημα αν αληθεύει ότι εταιρία, ιδιοκτήτες της οποίας είναι εξ αγχιστείας συγγενείς του Προέδρου Αναστασιάδη, τρεις μέρες πριν το Eurogroup «έσπασε» πέντε γραμμάτια τα οποία διατηρούσε στην Λαϊκή, ύψους 21 εκατ. ευρώ και έστειλε τα χρήματα στο Λονδίνο. 

«Η προσπάθεια διασυρμού εταιρειών ή προσώπων συνδεδεμένων με την οικογένειά μου, αλλά και ο στόχος να πληγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν αποτελούν παρά προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας», τόνισε σε γραπτή του ανακοίνωση ο Νίκος Αναστασιάδης. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «η διακηρυγμένη θέση μου πως δεν θα ανεχτώ την όποια διαπλοκή, δεν με εξαιρεί βεβαίως». 

Αναστασιάδης: Δεν μετέφερε χρήματα συγγενικό μου πρόσωπο

Το ΑKΕΛ έχει ήδη απευθύνει έκκληση για διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, όπως κι εκείνης ότι και υπουργός της κυβέρνησης έχει μετακινήσει χρήματα στο εξωτερικό. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ότι αν οι πληροφορίες ευσταθούν, «τότε εγείρεται μείζον θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

 

Πηγή: Real gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ