«Μοναδική» η Κύπρος και για το ΔΝΤ

«Μοναδική» η Κύπρος και για το ΔΝΤ

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υιοθέτησε χθες τη γραμμή ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι περίπλοκη και μοναδική και δεν προσφέρεται ως παράδειγμα για άλλες χώρες.

Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ πήρε αποστάσεις από κάποιες ευρωπαϊκές φωνές που υποστηρίζουν ότι η συμφωνία για την Κύπρο στο Eurogroup, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

Κληθείς να αποσαφηνίσει τη θέση του Ταμείου σχετικά με την πρώτη συμφωνία και κατά πόσον το ΔΝΤ διαφώνησε με το κούρεμα για όλες τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ο διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείο, Τζέρι Ράις, επισήμανε ότι “δεν μετράει η πρώτη συμφωνία, αλλά η δεύτερη”, και περιορίσθηκε να σημειώσει ότι το ΔΝΤ υπερασπίστηκε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη διάσωση της Κύπρου, λέγοντας ότι είχε την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων μερών και θα βοηθήσει τη χώρα να αναπτύξει μια υγιή οικονομία μακροπρόθεσμα.

“Γνωρίζουμε ότι η προσαρμογή που συνεπάγεται από το σχέδιο, καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα συρρικνώνεται και η οικονομία θα προσαρμόζεται ανάλογα, θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τον κυπριακό λαό για κάποιο χρονικό διάστημα” τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος εκτίμησε πάντως, ότι τελικά, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα οικονομικό μοντέλο “περισσότερο βιώσιμο και αναπτυξιακό”.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η συμφωνία που επετεύχθη αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της Κύπρου που ήταν ο υπέρμετρα διογκωμένος τραπεζικός τομέας με τις δυο μεγάλες τράπεζες υπερχρεωμένες, και “προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες”. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ανάγκη να κινηθεί η Ευρώπη προς τη δημιουργία ενός ενιαίου τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Ράις τόνισε ότι το ΔΝΤ προσφέρει “πλήρη υποστήριξη” στις κυπριακές αρχές και στον κυπριακό λαό, σημειώνοντας ότι τα μέλη της τρόικας βρίσκονται στη Λευκωσία για την “ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών” της συμφωνίας κι αναμένεται να αναχωρήσουν στις αρχές Απριλίου, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει το ακριβές ύψος της συμμετοχής του Ταμείου στη δανειακή συμφωνία.

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ