Bloomberg: Το «plan B» φαίνεται καλύτερο

 Bloomberg: Το «plan B» φαίνεται καλύτερο

«Το plan B για την Κύπρο εξακολουθεί να είναι καταστροφικό» υποστηρίζει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η πρώτη απόπειρα διάσωσης ήταν τόσο χαοτική και παράλογη που κάνει οτιδήποτε άλλο να φαίνεται λογικό και έξυπνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα συμφωνία διάσωσης είναι όντως καλή.

Στο άρθρο το οποίο υπογράφει ο Κλάιβ Κρουκ, υπογραμμίζεται ότι η πρώτη απόπειρα διάσωσης της Κύπρου ήταν τόσο χαοτική που συγκριτικά κάνει την δεύτερη να φαίνεται καλύτερη. Το νέο σχέδιο έχει γίνει δεκτό και με καλά σχόλια από τον τύπο, χαρακτηριζόμενο μεταξύ άλλων η καλύτερη επιλογή υπό τις παρούσες συνθήκες κλπ.

«Ναι είναι μια βελτίωση. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάτι που να μην είναι (καλύτερο από την πρώτη). Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όντως μια καλή συμφωνία» υπογραμίζει ο Κρουκ, σημειώνοντας ότι η νέα συμφωνία ήρε το σημείο της πρώτης- στις 16 Μαρτίου- που ουσιαστικά καταργούσε την εγγύηση των καταθέσεων (αφού επέβαλε κούρεμα και σε ποσά κάτω των 100.000 ευρώ).

«Δεν χρειάζεται να επεκταθεί κανείς περαιτέρω σε αυτόν τον παραλογισμό. Αλλά και το νέο σχέδιο έχει στοιχεία που σε οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο θα προκαλούσε έκπληξη» λέει ο Κρουκ και προσθέτει:

«Για παράδειγμα, η αποκαλούμενη τρόικα, ήθελε να βεβαιωθεί ότι το νέο χρέος της Κύπρου θα είναι βιώσιμο, εν ολίγοις ότι η χώρα θα μπορεί να το ξεπληρώσει. Ωστόσο με το κούρεμα των μεγάλων καταθέσεων, το αναθεωρημένο σχέδιο θα προκαλέσει μια ξαφνική συστολή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, και συνεπώς όλης της κυπριακής οικονομίας που βασίζεται σε ασυνήθιστο βαθμό στις τράπεζες».

«H ανάγκη να προστατευτούν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι από τις επιπτώσεις της Κύπρου- ή έστω η ανάγκη να δοθεί η εντύπωση της προστασίας- είναι η κρίσιμη συνθήκη που επικαλούνται όσοι χαρακτηρίζουν την συμφωνία «την καλύτερη δυνατή επιλογή υπό τις παρούσες συνθήκες”.

Πρέπει να κατανοήσουμε ωστόσο ότι αυτή η αυτοεπιβαλλόμενος περιορισμός απέκλεισε κάθε λογική επιλογή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να έχουν εξηγήσει αυτό το γεγονός στους ψηφοφόρους τους. Η αποτυχία τους να το πράξουν…θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα αδικαιολόγητο έλλειμμα ηγεσίας και ως μια θανάσιμη απειλή για όλο το ευρω-σχέδιο» υποστηρίζει ο Κρουκ.

Πηγή: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ