Σαρρής: «Αποφύγαμε την έξοδο από το ευρώ»

Σαρρής: «Αποφύγαμε την έξοδο από το ευρώ»

Κλείνει μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Απόψε έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, θέτοντας τις βάσεις για μια ελπιδοφόρα αρχή.

«Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη», τόνισε ο Μ. Σαρρής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού να διαχειριστούν σωστά και να επιτύχουν τη γρήγορη επάνοδο στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο που θα βασίζονται στη μακροοικονομική σταθερότητα, ένα αναμορφωμένο τραπεζικό σύστημα, μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία. Σημείωσε ακόμη ότι «θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά η οικονομία έχει τη δυνατότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, είπε ότι θα αποφασιστεί η ακριβής ημερομηνία επαναλειτουργίας τους σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας ότι στόχος είναι αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Ερωτηθείς για το μέλλον των θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες, εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι με τις επαφές που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα «το θέμα έχει κλείσει».

Διευκρίνισε ακόμη ότι η παροχή άμεσης ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία επωμίζεται σημαντικό βάρος της κυπριακής οικονομίας. Ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου είπε ακόμη ότι η μεταφορά της Λαϊκής Τράπεζας θα πάρει κάποιο χρόνο και ότι στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα θετικά και να περιοριστούν τα αρνητικά . Είπε ακόμη ότι οι καταθέσεις —ανεξάρτητα του από πού προέρχονται— θα μετατραπούν σε μετοχές και οι νέοι ιδιοκτήτες της τράπεζας θα είναι κατά κύριο λόγο οι σημερινοί μεγαλοκατάθετες.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ