Στάση αναμονής και εκνευρισμός από τους εταίρους

Στάση αναμονής και εκνευρισμός από τους εταίρους

 

Στενεύουν τα περιθώρια για την Κύπρο, καθώς οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για τις εξελίξεις στην Λευκωσία. 

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη στείλει το τελεσίγραφο στην Κύπρο ότι θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι την Δευτέρα όταν και αναμένεται να διακοπεί η παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε χθες και ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν δια του εκπρόσωπου του. Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ τόνισε χθες ότι η Ε.Ε. αναμένει την άμεση ψήφιση για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή περιορισμού στην μεταφορά κεφαλαίων. 

Είναι απαραίτητο μέσα στις επόμενες ημέρες να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σάιμον Οʼ Κόνορ.

Βασικές προϋποθέσεις για την όποια συμφωνία με την Κύπρο αποτελούν το «κούρεμα» στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες και το «πάγωμα» των κεφαλαίων, προκειμένου να μην υπάρξει μαζική εκροή χρημάτων από την Μεγαλόνησο μόλις ανοίξουν οι τράπεζες. 

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να προβάλουν ενστάσεις για το Ταμείο Αλληλεγγύης για την Κύπρο και επιμένουν ότι θα πρέπει η ίδια η Λευκωσία να βρει αυτά τα περίπου 6 δισ. ευρώ προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για το κυπριακό πακέτο διάσωσης. 

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, το Eurogroup δεν αποκλείεται να συνεδριάσει την Κυριακή ή την Δευτέρα το αργότερο προκειμένου να εξετάσει τις εξελίξεις στην Κύπρο. 

Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η Ευρώπη εργάζεται για να μείνει στο ευρώ η Κύπρος. Σε ερώτηση εάν η έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Όλων των ειδών τα σενάρια είναι πιθανά αλλά τα σενάρια στα οποία εστιάζουμε είναι να έρθουμε σε κοινή λύση με την οποία η Κύπρος διασώζεται αλλά ο χρηματοπιστωτικός τομέας συνεχίζει με μικρότερη και υγιέστερη μορφή. Αυτό περιλαμβάνει πολλές διαπραγματεύσεις».

Την ίδια στιγμή το Βερολίνο εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένο με τις κινήσεις της Λευκωσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε χθες πυρ και μανία με τις εξελίξεις στην Κύπρο και το γεγονός ότι η Λευκωσία δεν έχει έρθει σε επαφή με τις Βρυξέλλες ή την τρόικα.

«Ελπίζω ότι δεν θα καταλήξει σε ατύχημα» φέρεται να είπε σε βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Αυτό που ποτέ δεν είχαμε βιώσει μέχρι σήμερα είναι ότι εδώ και μέρες δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με την Ε.Ε. ή με την τρόικα» φέρεται να σημείωσε εκνευρισμένη η Άνγκελα Μέρκελ. 

Ωστόσο οι βουλευτές την άκουσαν να λέει ότι η Γερμανία θέλει η Κύπρος να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Η Κύπρος πηγαίνει τα πράγματα πολύ πιο μακριά από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα» υπογράμμισε σε έξαλλη κατάσταση η Μέρκελ.

Πηγή: real.gr 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ