Στο επίκεντρο του Economist οι εξελίξεις στην Κύπρο

Στο επίκεντρο του Economist οι εξελίξεις στην Κύπρο

Στο επίκεντρο των αναφορών των ομιλητών στο συνέδριο του Economist που διενεργείται στη Λευκωσία, είναι οι εξελίξεις στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, καθώς και η επείγουσα εξεύρεση μιας λύσης για τη χώρα. Οι περισσότεροι ομιλητές, αναφέρουν ότι η λύση για την Κύπρο θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και του λαού αυτή τη δύσκολη στιγμή, ανέφερε η Αντιπρόεδρος του Σώματος Άννυ Ποδηματά, χαιρετίζοντας την έναρξη του συνεδρίου και πρόσθεσε ότι το ΕΚ θέλει να συμβάλει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες για να οριστικοποιηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται μια λύση, η οποία θα είναι αποτελεσματική, αξιόπιστη και πρωτίστως ευρωπαϊκή.

Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να δουλέψουν όλοι από κοινού, προς όφελος μιας βιώσιμης λύσης για τον κυπριακό λαό, που δεν θα παραβιάζει τις αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και της δικαιοσύνης.

Είπε εξάλλου ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό της Ελλάδας, λόγω του υπερδιογκωμένου τραπεζικού τομέα, ο οποίος χρειάζεται εξυγίανση. Παράλληλα, ανέφερε ότι και άλλες χώρες έχουν παρεμφερή χαρακτηριστικά, μερικές εκ των οποίων ζήτησαν τη βοήθεια της Ευρώπης, ενώ άλλες δεν βρέθηκαν σε αντίστοιχη δυσκολία.

Η κ. Ποδηματά αναφέρθηκε στη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης, και στη δημιουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Τραπεζικής Εποπτείας, λέγοντας ότι «καθυστερήσαμε». Αν δεν υπήρχαν οι υπαναχωρήσεις σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, αν τον είχαμε ήδη θέσει σε εφαρμογή, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις με τρόπο πραγματικό και να συζητήσουμε για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ασφαλώς με όρους, είπε.

Είπε τέλος ότι πρέπει να υπάρξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα απέναντι στις εξελίξεις και επανέλαβε την έκκληση του ΕΚ για εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων. Η Κύπρος δοκιμάζεται σκληρά, όχι για πρώτη φορά, είπε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, προσθέτοντας ότι η χώρα ξέρει να αγωνίζεται. Συμπλήρωσε ότι και η Ευρώπη περνά δύσκολα, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι «αξίζει να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη αντάξια των πολιτών της και αντάξια της ιστορίας της».

Πηγή: sigmalive.com

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ