Eπιμένει στο “κούρεμα” το Eurogroup

Eπιμένει στο “κούρεμα” το Eurogroup

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο και την αποτίμηση του Plan B της κυπριακής κυβέρνησης.

 

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γραμμή του Eurogroup θα είναι το «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα σενάρια σχετικά με τους συντελεστές οι οποίοι θα επιβληθούν για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, συζητιέται ένα κούρεμα στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ της τάξης του 15-16% ή της τάξης του 12-13%.

Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα συμπληρωθεί το ποσό των 5,8 δις ευρώ που απαιτείται να συλλέξει η Κύπρος οπότε εκεί στο τραπέζι των Ευρωπαίων μπαίνει ότι αναγκαστικά θα πρέπει να τα αναζητήσουν από τα αποθεματικά των Ταμείων. Στη σημερινή συζήτηση, οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται καθόλου αυτό που λένε οι Κύπριοι σχετικά με την ανεύρεση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα δημιουργηθεί. Τους είπαν ότι δεν αποτιμάται και άρα δεν γίνεται να τιτλοποιηθεί.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ