Οι εξελίξεις σε Μόσχα-Βερολίνο

Οι εξελίξεις σε Μόσχα-Βερολίνο

 

Ενώ η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, χωρίς ωστόσο καμία εξέλιξη αναφορικά με την Κύπρο, η στάση της Γερμανίας φαίνεται να σκληραίνει σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, δέχθηκε στην οικία του τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους αναφέρθηκαν στην κυπριακή κρίση και στις τρέχουσες εξελίξεις ενώ φαίνεται ότι ο Πούτιν κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.

Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προς την Κύπρο ότι δεν «φοβάται» ούτε μία ενδεχόμενη χρεωκοπία, ούτε ανησυχεί για τις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, στο Βερολίνο, πηγές της καγκελαρίας αναφέρουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της, βάζοντας μάλιστα στο ίδιο κλίμα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικό είναι ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, παίρνοντας διαβεβαιώσεις ότι η Ευρώπη σε βορρά και νότο θα τηρήσει ενιαία στάση.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Μανουέλ Μαρκέλλο με δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το να αναζητά η Κύπρος λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ κακός δρόμος» και με αυτή τη δήλωση έγινε ο πρώτος υπουργός χώρας του Ευρωπαϊκού νότου που παίρνει έντονα επικριτική θέση κατά της Κύπρου.

Παράλληλα στο Βερολίνο διαμηνύουν ότι οι σχέσεις της χώρας με τη Μόσχα είναι πολύ ισχυρές και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο και δεν πρόκειται να διαταραχθούν εξαιτίας του κυπριακού προβλήματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ