Έκρυθμη η κατάσταση έξω από την κυπριακή βουλή

Έκρυθμη η κατάσταση έξω από την κυπριακή βουλή

Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πολιτών που βρίσκονται έξω από το κοινοβούλιο.

Ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουν φτάσει δύο από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν απόψε στο Υπουργικό Συμβούλιο και που θα συζητηθούν στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το ένα εκ των δύο νομοσχεδίων αφορά στην ίδρυση εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο φορές μέχρι τώρα ο κόσμος προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στην βουλή.

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των διαδηλωτών και  αυτή την στιγμή εκτιμάται ότι έξω από το κοινοβούλιο βρίσκονται περισσότερα από 1000 άτομα. Πληροφορίες ανέφερε ότι από όλες τις πόλεις της Κύπρου έχουν ξεκινήσει πούλμαν που μεταφέρουν κόσμο στην Λευκωσία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί προκειμένου να συγκρατήσουν το πλήθος και η ατμόσφαιρα θυμίζει “μπαρούτι”.

Σημειώνεται ότι η διαμαρτυρία του κόσμου και η ένταση καθυστέρησαν την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

 

ΒΙΝΤΕΟ- Ένταση έξω από την κυπριακή Βουλή

Ένταση είχε επικρατήσει και νωρίτερα έξω από το Κοινοβούλιο, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

ΒΙΝΤΕΟ-Το χρονικό των διαπραγματεύσεων με Μόσχα και τρόικα

Δραματικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην Κύπρο την ώρα που οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να βρουν λύση για το πώς θα «μαζευτούν» 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δείτε το βίντεο του ALPHA

ΒΙΝΤΕΟ: Απεγνωσμένοι οι Κύπριοι

Αγωνία και απόγνωση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στους πολίτες της Κύπρου που βλέπουν να συγκρούονται στην πλάτη τους τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα.

Δείτε το βίντεο του ΑLPHA

ΒΙΝΤΕΟ-Σαρρής:Είμαστε με το πιστόλι στον κρόταφο

 

«Οι Ευρωπαίοι μας βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με την Ρωσία ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί θα μπορούσαν να μας είχαν πει από χθες ότι δεν υπάρχει βάση ώστε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου σημείωσε ότι «έχουμε δημιουργήσει ομάδες εργασίας σε διάφορους τομείς οι οποίες θα δώσουν τη δική τους έκθεση προς τους Υπουργούς της Ρωσίας για να δουν αν υπάρχει ένα πλαίσιο ώστε να γίνει κάποια συνεισφορά», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν μαζί μας».

 

Δείτε το βίντεο από τον ALPHA

 

 

Λαϊκή:Βάζει όριο αναλήψεων στα 260 ευρώ

 

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου, ανακοίνωσε απόψε ότι επιβάλει όριο 260 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα αυτόματα τραπεζικά μηχανήματά της (ATM) ανά πελάτη στην Κύπρο, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην ζήτηση.

Σημειώνεται ότι χιλιάδες πελάτες της τράπεζας σχημάτισαν ουρές στα ATM της σήμερα για να αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους λόγω της εκτεταμένης φημολογίας περί του ότι το πιστωτικό αυτό ίδρυμα επρόκειτο να κλείσει—κάτι το οποίο διέψευσε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου. 

 

ΒΙΝΤΕΟ – Τι λένε οι εργαζόμενοι στις κυπριακές τράπεζες

Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο εξαγοράς των Τραπεζών, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές αγωνιούν για το αύριο και την δουλειά τους.

 

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha

 

 

ΒΙΝΤΕΟ- Οι δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, με δήλωση του, γνωστοποίησε την εισήγηση για ψήφιση νομοθετικού πλαισίου για την εξυγίανση και ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

«Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί την κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση σε νόμο από τη Βουλή, νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος», είπε αρχικά ο κ. Δημητριάδης και συνέχισε:

«Έτσι αποτρέπεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολο τους, όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ».

Όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης, «η εξυγίανση αποτελεί σημαντικό βήμα προς ην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας οικονομικής στήριξης της κυπριακής Δημοκρατίας από τον Διεθνές μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ».

Όσο για την Λαϊκή Τράπεζα, είπε ότι «Θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης ούτως ώστε να συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πελάτες. Σε διαφορετική περίπτωση η λαϊκή θα οδηγηθεί σε άμεση χρεωκοπία με τραγικές συνέπειες».

 

 

ΒΙΝΤΕΟ- Νεοφύτου:Να είμαστε ψύχραιμοι

Ψυχραιμία συνέστησε στο κυπριακό λαό ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν νέα δεδομένα αλλά θα τα δούμε και θα τα διαχειριστούμε».

«Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι δεν είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις με συναισθηματισμούς αλλά με την λογική και για το καλύτερο για τον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

«Θα δούμε στη Βουλή τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε», κατέληξε ο αναπληρωτής προέδρου του ΔΗΣΥ.

 

Δείτε το βίντεο απο το ΡΙΚ

 

 

ΒΙΝΤΕΟ-Η διάψευση για το κλείσιμο της Λαϊκής

 

“Η αναδιάρθρωση δεν είναι κλείσιμο”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, ερωτηθείσα αν προωθείται νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Η κυρία Στυλιανού, μιλώντας στο ΡΙΚ διέψευσε ότι κλείνει η Τράπεζα, καθώς και ότι υπάρχουν απολύσεις υπαλλήλων της.

 

 

Δείτε το βίντεο από το ΡΙΚ Sat

 

 

 

Διαφωνία της Τρόικας για την Λαϊκή;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Τρόικα δεν συμφωνεί στην αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το 24h.com.cy, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο ότι η Τρόικα επιμένει για συγχώνευση Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής. Δεν συμφωνεί με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής γιατί όπως υποστηρίζουν δεν θα επηρεαστούν τα Ρωσικά κεφάλαια.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι 500 συνεργατικά ταμεία έχουν τις καταθέσεις τους στη Λαίκη Τράπεζα.

Ουσιαστικά η τρόικα υποδεικνύει προς μια συνολική λύση για το τραπεζικό σύστημα και όχι προς κάποιο ημίμετρο που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των αλλοδαπών καταθετών. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, το βάρος της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου θα το σηκώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εγχώριοι καταθέτες.

Η πίεση που ασκείται στην Κυβέρνηση είναι πλέον τεράστια και η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναμένεται να οριοθετήσει περαιτέρω τα πλαίσια εντός των οποίων μπορεί να αναζητήσει τη λύση η Κυβέρνηση της Κύπρου.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με το 24h,com.cy, η ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει μετά από την σύσκεψη στο Προεδρικό, ενώ 9 θα είναι συνολικά τα Νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή.

Τα δύο νέα νομοσχέδια είναι με την σύμφωνη γνώμη της Τρόικα. Ένα για τις εκροές καταθέσεων και ένα για το ταμείο εθνικής αλληλεγγύης.

Πηγή: 24h.com.cy/capital.gr

 

 

Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ:Η πατρίδα κινδυνεύει

 

Συνίσταται ψυχραιμία και νηφαλιότητα, είπε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

«Η πατρίδα μας κινδυνεύει», τόνισε ο κ. Τορναρίτης σε δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας αγωνίζεται για να σώσει την κυπριακή οικονομία από την καταστροφή.

«Ανεύθυνες δηλώσεις δεν υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Ο λαϊκισμός πρέπει να δώσει τη θέση του στον πραγματικό πατριωτισμό», υπογράμμισε.   

 

Κύπρος-Νέο σενάριο για “κούρεμα”

Νέα πρόταση για “κούρεμα”  έπεσε στο τραπέζι, στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με πληροφορίες του 24Η.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση είναι η ακόλουθη:

“Δραστικό κούρεμα των τόκων των καταθέσεων και παράλληλα επιβολή “πέναλτι” ως και 15% για όσους κινηθούν να αποσύρουν τα χρήματά τους”. Στόχος είναι να μην υπάρξουν μεγάλες εκροές.

Πηγή:24h.com.cy

 

Κύπρος-Λίστα με όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό

 

Τον έλεγχο όλων όσων έβγαλαν πάνω από 100.000 ευρώ στο εξωτερικό αποφάσισε η κυπριακή βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητηθεί ο έλεγχος εκείνων που μετέφεραν από κυπριακές τράπεζες ποσά άνω των 100.000 ευρώ το διάστημα (τον τελευταίο μήνα) πριν από την απόφαση του Eurogroup που αφορούσε στο “κούρεμα” των καταθέσεων.

 

Οι εξελίξεις σε Μόσχα-Βερολίνο

 

Ενώ η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, χωρίς ωστόσο καμία εξέλιξη αναφορικά με την Κύπρο, η στάση της Γερμανίας φαίνεται να σκληραίνει σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό, δέχθηκε στην οικία του τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους αναφέρθηκαν στην κυπριακή κρίση και στις τρέχουσες εξελίξεις ενώ φαίνεται ότι ο Πούτιν κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.

Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση στέλνει μηνύματα προς την Κύπρο ότι δεν «φοβάται» ούτε μία ενδεχόμενη χρεωκοπία, ούτε ανησυχεί για τις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, στο Βερολίνο, πηγές της καγκελαρίας αναφέρουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της, βάζοντας μάλιστα στο ίδιο κλίμα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικό είναι ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, παίρνοντας διαβεβαιώσεις ότι η Ευρώπη σε βορρά και νότο θα τηρήσει ενιαία στάση.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Μανουέλ Μαρκέλλο με δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το να αναζητά η Κύπρος λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ κακός δρόμος» και με αυτή τη δήλωση έγινε ο πρώτος υπουργός χώρας του Ευρωπαϊκού νότου που παίρνει έντονα επικριτική θέση κατά της Κύπρου.

Παράλληλα στο Βερολίνο διαμηνύουν ότι οι σχέσεις της χώρας με τη Μόσχα είναι πολύ ισχυρές και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο και δεν πρόκειται να διαταραχθούν εξαιτίας του κυπριακού προβλήματος.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Αναστασιάδη

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ,Τζον Κέρι είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου οι δύο άντρες συζήτησαν την κατάσταση στην Κύπρο μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Η συζήτηση φαίνεται ότι ήταν καλή ωστόσο ο Κέρι δεν υποσχέθηκε οτιδήποτε στον Κύπριο ηγέτη.

Παράλληλα ο Υπουργός Οικονομικών της Αμερικής, Τζακ Λου συνομίλησε δυο φορές με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους αναφέρθηκαν διεξοδικά για την κρίση στην ευρωζώνη και ειδικότερα στην Κύπρο.

Ο Τζακ Λου είχε επίσης συνομιλίες και με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί και με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν.

 

Eπιμένει στο “κούρεμα” το Eurogroup

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο και την αποτίμηση του Plan B της κυπριακής κυβέρνησης.

 

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γραμμή του Eurogroup θα είναι το «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα σενάρια σχετικά με τους συντελεστές οι οποίοι θα επιβληθούν για καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη ΝΕΤ, συζητιέται ένα κούρεμα στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ της τάξης του 15-16% ή της τάξης του 12-13%.

Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα συμπληρωθεί το ποσό των 5,8 δις ευρώ που απαιτείται να συλλέξει η Κύπρος οπότε εκεί στο τραπέζι των Ευρωπαίων μπαίνει ότι αναγκαστικά θα πρέπει να τα αναζητήσουν από τα αποθεματικά των Ταμείων. Στη σημερινή συζήτηση, οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται καθόλου αυτό που λένε οι Κύπριοι σχετικά με την ανεύρεση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα δημιουργηθεί. Τους είπαν ότι δεν αποτιμάται και άρα δεν γίνεται να τιτλοποιηθεί.

 

ΒΙΝΤΕΟ – Και ο Αμπράμοβιτς στην Κύπρο

Ρώσοι επιιχειρηματίες έχουν καταθέσεις δισεκατομμυρίων στις τράπεζες της Κύπρου. Πρώτος στη λίστα φέρεται να είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Mega

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ