Η Κύπρος στην αυστριακή Βουλή

Η Κύπρος στην αυστριακή Βουλή

 

Τις τρέχουσες εξελίξεις έπειτα από την απόφαση του Eurogroup το περασμένο Σάββατο για την Κύπρο συζήτησε χθες βράδυ η αυστριακή Βουλή, έπειτα από επείγουσα ερώτηση προς την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ του μικρότερου των δύο ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης, του Συνασπισμού “Μέλλον της Αυστρίας”.

Στην απάντησή της, η υπουργός Οικονομικών καθησύχασε τους αυστριακούς καταθέτες, χαρακτηρίζοντας εντελώς αναξιόπιστη την πρόκληση πανικού από το συγκεκριμένο κόμμα, ενώ σχετικά με την επιβολή φορολογίας στους μικροκαταθέτες δήλωσε ότι φυσικά κατανοεί τους μικροκαταθέτες στην Κύπρο, όμως η δουλειά της είναι να διαφυλάξει τα φορολογικά έσοδα της Αυστρίας, που αποτελούν τον καρπό σκληρής δουλειάς.

Επικρίνοντας τον «υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα της Κύπρου», χαρακτήρισε απίστευτο το ότι οι εγγυημένες καταθέσεις των 100.000 ευρώ φτάνουν τα 75 δισεκατομμύρια ευρώ και προειδοποίησε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να γίνει «βαρέλι χωρίς πάτο» και ότι ο στόχος πρέπει να είναι η χώρα να μπορεί μέχρι το 2020 να ξανασταθεί στα πόδια της. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι οι αυστριακοί φορολογούμενοι δεν μπορεί να επιβαρυνθούν επιπλέον για χάρη μιας κακώς νοούμενης αλληλεγγύης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γιόζεφ Τσαπ, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση για επιβολή φορολογίας στους μικροκαταθέτες, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι ήταν απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να αγνοήσει τους μικροκαταθέτες και φαίνεται να σκέπτεται μόνο τους oλιγάρχες με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Επέκρινε επίσης το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου, αναφέροντας ότι «επιτόκια της τάξης του 5% στις καταθέσεις και εταιρικός φόρος της τάξης του 10%, οδήγησαν σε μεγάλη συσσώρευση «μαύρου χρήματος» στις κυπριακές τράπεζες, σημειώνοντας πως η συμπόνια μου με τους ολιγάρχες και τους κυβερνώντες στην Κύπρο, οι όποιοι τώρα καλούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, παραμένει σε όρια.

Ο αρμόδιος οικονομικών θεμάτων του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Γκίντερ Στούμφολ, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο δραματική, τονίζοντας ότι παρόλο που υπάρχει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Κύπρου, κάτι που θα ήταν ένα τραγικό σενάριο, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Ευρωζώνη.

Συγχρόνως επέκρινε τον «υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα της Κύπρου», ενώ ισχυρίστηκε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη για λύση του προβλήματος μέσω συνομιλιών, ενώ παρατήρησε πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι εκτός των καταθέσεων 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια και το θέμα πλέον είναι ποια λύση είναι η λιγότερο επώδυνη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ