Ρεαλιστικό σχέδιο της Λευκωσίας περιμένει η κυβέρνηση

Ρεαλιστικό σχέδιο της Λευκωσίας περιμένει η κυβέρνηση 

 

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

 

Ρεαλιστικό σχέδιο από τη Λευκωσία περιμένει μέσα στις επόμενες ώρες η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. Τον Αναστασιάδη «έδειξε» η Αθήνα για το δραματικό Eurogroup αναγνωρίζοντας όμως ότι δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή. 

Κυβερνητικά στελέχη (Στουρνάρας, Κεδίκογλου) εξέφρασαν και χθες τη στήριξη της χώρας μας στις αποφάσεις του πολιτικού κόσμου της Κύπρου, βάζοντας όμως για πρώτη φορά στη συζήτηση τον «αστερίσκο» της παρουσίας που είχε η Κύπρος στο δραματικό Eurogroup της Παρασκευής αφού ξεκαθαρίστηκε πως η πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε και στη συνέχεια προκάλεσε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις είχε και τη «σφραγίδα» των κυρίων Αναστασιάδη και Σαρρή – όπως επιβεβαίωσε χθες και η Κομισιόν. 

Πλέον το Μαξίμου περιμένει ένα εναλλακτικό αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο από την Κύπρο προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και μάλιστα εντός των επομένων ωρών –όπως είπε στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας καθώς οι ώρες περνούν εις βάρος της Κύπρου, οι πιέσεις εντείνονται και η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως σταδιακά ενδέχεται να χαθεί το «καθαρό μυαλό» πάνω στη διαπραγμάτευση. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Αναστασιάδη ενώ επικοινωνίες με ευρωπαίους αξιωματούχους έχει και ο κ. Στουρνάρας προκειμένου να τελειώσει ανώδυνα για την Κύπρο η κρίση της χρηματοδότησής της. 

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τα σχετικά μηνύματα κυρίως από τις Βρυξέλλες ότι η τρόικα δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις στη σκληρή γραμμή αν και συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η γενικότερη κατάσταση προσφέρει συγκεκριμένες «ευκαιρίες» στην ελληνική κυβέρνηση πέραν των κινδύνων που ούτως ή άλλως υπάρχουν για το ενδεχόμενο γενικότερης αποσταθεροποίησης στη ζώνη του ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς έχοντας συνεχώς το βλέμμα του στραμμένο προς την Κύπρο δεν έχει την πολυτέλεια να «ξεχάσει» τα δικά του μέτωπα που αφορούν στο νέο ραντεβού της κυβέρνησης με την τρόικα στις αρχές Απριλίου. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυρίως με τη Δημοκρατική Αριστερά για το χαράτσι και την αναδιοργάνωση του δημοσίου, επιχειρεί να ανεβάσει ρυθμούς προκειμένου να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. 

Η εικόνα που δίνει η τρόικα από την Κύπρο δεν αφήνει κανένα περιθώριο περί χαλάρωσης συγκεκριμένων όρων που αξιώνει η Αθήνα, εν τούτοις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπως έγραψε χθες το Real.gr, έχει δημιουργηθεί η εκτίμηση πως η κυβέρνηση μπορεί να δώσει τώρα τη δική της «μάχη» αρκεί να υπάρχει σωστή προετοιμασία, συγκεκριμένη στόχευση και όχι κατασπατάληση της όποιας διαπραγματευτικής «αντοχής» στο μέτωπο των δημοσίων υπαλλήλων. 

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν κηρύξει σιγή ασυρμάτου ως προς το μέλλον των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα απασχολώντας περισσότερους από 5.500 εργαζομένους περιμένοντας τον «λευκό καπνό» από τη Λευκωσία προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των εξαγορών τους από ένα ή περισσότερα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. 

Στην κυβέρνηση πάντως αν και περισσεύει η ανησυχία για το γενικότερο κλίμα αποσταθεροποίησης επιμένουν να εκπέμπουν μηνύματα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας επιχειρώντας να αποσυνδέσουν την υπόθεση της Κύπρου από την κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα εκφράζοντας παράλληλα συγκρατημένη αισιοδοξία για την τύχη των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με την επισήμανση, ωστόσο, ότι θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να ανοίξουν και πάλι οι τράπεζες. 

Ο κ. Στουρνάρας για πρώτη φορά χθες μίλησε για «plan b» της Αθήνας σε ότι αφορά στις τράπεζες κρατώντας ωστόσο κλειστά τα χαρτιά του περιμένοντας τις εξελίξεις από την Κύπρο.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ