Σκληρό πόκερ στη Μόσχα

Σκληρό πόκερ στη Μόσχα

Ρεπορτάζ: Απολλωνάτου Εύη

Δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων ανοίγει σήμερα στη Μόσχα για τις εξελίξεις στην Κύπρο και την επίλυση του προβλήματος χρέους του νησιού. Μέχρι στιγμής η Μόσχα εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει με την κυπριακή πλευρά και την Ε.Ε. αλλά το παζάρι φαίνεται ότι είναι σκληρό. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής ξεκίνησε από χθες τις επαφές με τον Ρώσο ομόλογο του Αντον Σιλουάνοφ και το «δεξί χέρι» του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ιγκόρ Σουβαλόφ. Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε εάν διαπραγματεύεται απλά ένα δάνειο από τη Ρωσία: «Όχι εξετάζουμε και θέματα πέρα από αυτό» είπε ο Μιχάλης Σαρρής. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και εξήγησε ότι δεν έγιναν προσφορές. «Είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση, πολύ εποικοδομητική, πολύ ειλικρινή συζήτηση. Υπογραμμίσαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση» είπε ο Μιχάλης Σαρρής. «Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να βρούμε τη λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα λάβουμε κάποια υποστήριξη» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Στη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών συμμετείχαν και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιγκνατίγιεφ και ο αναπληρωτής πρόεδρος της τράπεζας, Σεργκέι Σβετσόφ. 

Η ρωσική προεδρία, όμως, δεν κρύβει την δυσαρέσκεια της και αποφάσισε να μην γίνει δεκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Μιχάλης Σαρρής. Αντίθετα, ο Ρώσος πρόεδρος που είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Αναστασιάδη τον προσκάλεσε στο Κρεμλίνο με ανοιχτή ημερομηνία. 

Η Ρωσία εμφανίζεται έξω φρενών με την απόφαση του Eurogroup και θεωρεί το μέτρο ως μία προσπάθεια της Ε.Ε. να λύσει τα προβλήματα της Κύπρου με ρωσικά χρήματα. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η δεύτερη παρέμβαση του Ρώσου προέδρου για το θέμα. Ο Νμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι οι ενέργειες της Ε.Ε. και της Κύπρου να επιλύσουν τα προβλήματα χρέους θυμίζουν ταύρο σε υαλοπωλείο. 

«Πέρα από κάθε αμφιβολία όλοι στην Ε.Ε. είναι ανήσυχοι με αυτή την κατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει νέες τοπικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ακόμη άφησε σαφείς αιχμές κατά των Βρυξελλών όταν τόνισε ότι ελπίζει πως στόχος της Ε.Ε. δεν είναι να καταστρέψει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.  

Σε ερώτηση εάν η απόφαση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος χρέους θα επηρεάσει τις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε. ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απάντησε λακωνικά: «Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

Παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η συμφωνία της αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο στην περίπτωση που οι τράπεζες του νησιού σταματήσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας. «Έχουμε μια συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Δεν ξέρω κατά πόσο χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία στην περίπτωση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

Στη Μόσχα ο Μπαρόζο

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να έχει σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας. Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα από σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συμμετέχει σε συνέδριο για τις σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε. μαζί με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, στη συνάντηση που προγραμματίζεται ανάμεσα στον Μπαρόζο και τον Μεντβέντεφ θα κυριαρχήσει το θέμα της Κύπρου αλλά και ο τρόπος που επέλεξαν τελικά να λύσουν τα προβλήματα χρέους του νησιού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Δεν είναι λίγοι μάλιστα όσοι εντός της Ρωσίας ανησυχούν ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μία πρώτη απόπειρα να περάσει τομέτρο προτού εφαρμοστεί και για  τραπεζικές καταθέσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. 

Τα βλέμματα στη Μόσχα – Νέα παρέμβαση Μεντβέντεφ

Πρόσκληση  Πούτιν στον Αναστασιάδη

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ