Άσμουσεν: Δεν ζητήσαμε φορολόγηση μικροκαταθετών

Άσμουσεν: Δεν ζητήσαμε φορολόγηση μικροκαταθετών

Οι τράπεζες στην Κύπρο δεν θα είναι φερέγγυες εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα δηλώνει ο Γιεργκ Άσμουσεν και διευκρινίζει ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν πάντα κάτι περισσότερο από ανοιχτή στην προοπτική, οι μικρές καταθέσεις να φορολογηθούν λιγότερο ή και καθόλου και το βάρος να πέσει στις μεγαλύτερες καταθέσεις. Για μας το σημαντικό ήταν να υπάρχει το ποσό το οποίο θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους για το μέλλον”, δήλωσε ο τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Zeit”.

“Δεν απειλήσαμε με διακοπή της ρευστότητας. Απλώς επισημάναμε ως γεγονός ότι μπορούμε να προσφέρουμε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και ότι η φερεγγυότητα των κυπριακών τραπεζών δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πρόγραμμα βοήθειας το οποίο θα επιτρέπει γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα”, επισημαίνει ο κ. `Ασμουσεν και αναφέρει, για μια ακόμα φορά, ότι καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζει κρίση στον τραπεζικό της τομέα συγκρίσιμη με αυτήν της Κύπρου. “Αυτό σημαίνει ότι καμία άλλη χώρα δεν θα χρειαστεί ανάλογο πρόγραμμα” επισημαίνει.

 

Πηγή: enet.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ