Οι κινήσεις μετά το “Όχι”

Οι κινήσεις μετά το “Όχι” 

 

«Ντόμινο» εξελίξεων φέρνει το ηχηρό «όχι» της κυπριακής Βουλής στο νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους, αναμένοντας τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων. Κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί στις εννιά το πρωί, θα τεθούν στο τραπέζι όλες οι επιλογές που έχει η κυπριακή πλευρά, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις. 

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Κατά τάχθηκαν οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψήφισαν αποχή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρομοίασαν το «όχι» της ψηφοφορίας με αυτό που είχαν πει οι Κύπριοι στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί για το σχέδιο Ανάν.

Κυπριακό “όχι”στο κούρεμα των καταθέσεων

 

Με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό του στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο κ. Αναστασιάδης έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και άλλες χώρες, καθώς αναζητά συμμάχους προκειμένου να βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει βρεθεί η οικονομία της Κύπρου. Μάλιστα, είχε δύο συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως μία από αυτές πραγματοποιήθηκε μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κυπριακή Βουλή. 

«Κλειδί» στην προσπάθεια της Κύπρου να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ενδέχεται να είναι η Ρωσία, ενώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων «βοηθά» ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, ο Νίκος Αναστασιάδης -με αυτό το χαρτί πλέον στα χέρια του- είχε ημίωρη συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με την κυπριακή κυβέρνηση να αναφέρει ότι «διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών». Πληροφορίες από τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο κ. Πούτιν εξέφρασε την στήριξή του στον Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο μάλιστα τόνισε πως είναι ευπρόσδεκτος στη Ρωσία, οποιαδήποτε στιγμή. 

Στο μεταξύ, στις οκτώ το πρωί, μία ώρα πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα περάσει την πύλη του προεδρικού μεγάρου ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει την συνδρομή του Αρχιεπισκόπου προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, προκειμένου να μεσολαβήσει προς τον πρόεδρο Πούτιν για οικονομική στήριξη της Κύπρου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη με Παπούλια και Σαμαρά 

Την συμπαράσταση και την συμπάθειά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον Νίκο Αναστασιάδη, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο αξιωματούχοι.

Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας μας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του αλλά και του ελληνικού λαού, για τις δραματικές ώρες που περνά ο κυπριακός ελληνισμός. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό για «την αδελφική αλληλεγγύη του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup».

«Βαρύ» το κλίμα για τον υπουργό Οικονομικών 

Σοβαρά δυσαρεστημένος από την απόδοση του υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στην συνεδρίαση του Eurogroup φέρεται να είναι ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Κυβερνητική πηγή απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία ότι ο υπουργός τελεί υπό παραίτηση, πριν αναχωρήσει το απόγευμα για την Μόσχα. Από το προεδρικό περιβάλλον αλλά και από κύκλους του ΔΗΣΥ αναφέρεται ότι ο κ. Σαρρής αποδείχθηκε ότι στην σύνοδο του Eurogroup ήταν «εξαιρετικά μαλακός», ενώ έδειξε αδυναμία να προτείνει λύσεις εξόδου από την κρίση.

Πάντως, χθες ο ίδιος ο κ. Σαρρής διέψευσε τις πληροφορίες ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του, ωστόσο άλλες πηγές τονίζουν πως η παραίτηση ή παύση του αναμένεται με την επιστροφή του από την Μόσχα ή λίγο μετά.

Την οργή διαδέχθηκαν οι πανηγυρισμοί 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν μαζευτεί χιλιάδες διαδηλωτές, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Eurogroup. Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, οι Κύπριοι πολίτες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα.

 

Η απόφαση έφερε πανηγυρισμούς  

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ