Παροχή ρευστότητας σε κλειστές τράπεζες

Παροχή ρευστότητας σε κλειστές τράπεζες

 

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου 

 

Στο ευρώ υπό προθεσμία βρίσκεται ουσιαστικά από χθες η Κύπρος, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την φορολόγηση καταθέσεων στο νησί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα μέσω του ΕLΑ με βάση τους ισχύοντες κανόνες. 

Τραπεζικές πηγές της Φρανκφούρτης αναφέρουν ότι αυτό σημαίνει πως η κεντρική τράπεζα απλά αγοράζει χρόνο διαπραγμάτευσης και στις δύο πλευρές, έως ότου βρεθεί μία λύση. Ξεκαθαρίζουν, όμως, ότι η ρευστότητα μπορεί να συνεχίσει να παρέχεται μόνο αν υπάρχει προοπτική εξυγίανσης μέσω της υπογραφής μνημονίου. 

Οι ίδιες πηγές της Φρανκφούρτης αναφέρουν πως αν πάψει να υφίσταται η προοπτική μνημονίου, τότε θα πάψει και η παροχή ρευστότητας. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν συμβαίνει σήμερα. Επιπλέον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη ξεκαθαρίζουν ότι ELA δεν υφίσταται με κλειστές τράπεζες, οι τράπεζες δεν μπορούν να ανοίξουν χωρίς τη σύνοψη μια κάποιου είδους συμφωνία και δεν είναι δυνατόν λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων να τροφοδοτήσουν τις αναλήψεις Ρώσων ολιγαρχών «που έχουν κατακλύσει το νησί με ιδιωτικά τζετ, περιμένοντας το άνοιγμα των τραπεζών». 

Επιπλέον οι πάντες γνωρίζουν ότι αν οι τράπεζες μείνουν κλειστές και δεύτερη βδομάδα και δεν ανοίξουν την Παρασκευή, τα πράγματα περιπλέκονται επικίνδυνα. 

Συνεπώς η Κύπρος τελεί εν αναμονή ενός “bank-run”, όποια και αν είναι η εξέλιξη των συζητήσεων. Το ζήτημα είναι αν τα ΑΤΜ και τα γκισέ θα δίνουν ευρώ, λίρες ή αέρα κοπανιστό γιατί οι τράπεζες θα έχουν χρεοκοπήσει.

Από την προεδρεία του Eurogroup έγινε μόνο ένα λακωνικό σχόλιο: «Η Κύπρος ξέρει τι της έχει προσφερθεί». Αργότερα ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ εξέδωσε και μια γραπτή ανακοίνωση όπου αναφέρει: «τελώ ενήμερος για την απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου να απορρίψει μια πρόταση για μια εφάπαξ εισφορά σταθερότητας. Επιβεβαιώνω ότι το Εurogroup παραμένει έτοιμο να βοηθήσει την κυβέρνηση στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και επαναλαμβάνω την θέση του Εurogroup όπως αυτή διατυπώθηκε χθες βράδυ». 

Επί της ουσίας οι Βρυξέλλες, η Χάγη και η Φρανκφούρτη ξεκαθαρίζουν πως μέχρι στιγμής η Κύπρος δεν έχει απορρίψει ούτε την προοπτική του μνημονίου ούτε τις διαπραγματεύσεις και την απόφαση του Eurogroup συνολικά παρά μόνο ένα νομοθέτημα που θα εισήγαγε δύο φορολογικούς συντελεστές στις καταθέσεις με στόχο την εξεύρεση 5,8 δισ. ευρώ. Αναμένουν, μάλιστα, από την κυπριακή πλευρά να προτείνει τα δικά της ποσοστά φορολογίας, να εισαγάγει όση προοδευτικότητα επιθυμεί και ταυτόχρονα, κατά προτίμηση, να σεβαστεί και το όριο των 100.000 ευρώ.

Η Κομισιόν, ωστόσο, διευκρινίζει δια του εκπροσώπου του επιτρόπου Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, πως η εγγύηση των 100.000 αφορά αποζημίωση για χρεοκοπία τραπεζών, κάτι που δε συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση, υπονοώντας ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να σταματήσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη από το να επιβάλλει όποιο συντελεστή επιθυμεί.

Η ευρωζώνη θα περιμένει την Κύπρο για ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο προσδιορίζεται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ίδιας της χώρας. Αν παρουσιαστεί μια αξιόπιστη εναλλακτική θα την υιοθετήσει, διαφορετικά το θέμα της εξόδου από το κοινό νόμισμα θα αποτελεί de facto επιλογή της Κυπριακής ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση η Κύπρος θα πάψει να αποτελεί χρηματοπιστωτικό κέντρο και καλό θα είναι, όπως λένε κύκλοι των Βρυξελλών, «να το χωνέψουν αυτό στη Λευκωσία». 

Δυστυχώς για την Κύπρο αυτή η υπόθεση απέδειξε ότι η μικρή αυτή οικονομία, έχει ελάχιστη συστημική σημασία. Δυστυχώς για την Ευρωζώνη η υπόθεση απέδειξε ότι στα μάτια των αγορών συνεχίζει και δεν έχει μια φωνή, μια γραμμή, μια ηγεσία και την ικανότητα να ελέγχει και να εφαρμόζει τις αποφάσεις της – και αυτό μεσοπρόθεσμα μπορεί να το πληρώσει πολύ ακριβά.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ