Εμπλοκή με το «χαράτσι»

Εμπλοκή με το «χαράτσι»

 

«Βέτο» έθεσαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης και τάχθηκαν με δηλώσεις τους έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ενάντια στην παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ. 

Το θέμα όπως είπαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ενστερνιστούν την άποψη που διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών χθες το πρωί μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. «Για λόγους ρεαλισμού ναι» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας στο ερώτημα αν επιμένει στην εισήγηση του για παράταση στο «χαράτσι». 

Η απάντηση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ήρθε λίγες ώρες αργότερα. Ο Ευ. Βενιζέλος απέρριψε το αίτημα της τρόικας, «πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο φόρο ακινήτων» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει «μια οριστική, θεσμική λύση».

 

Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν και ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος θεωρεί την παράταση στο «χαράτσι» ως νέο μέτρο. «Η διαφωνία μου είναι δεδομένη. Το ειδικό τέλος τελειώνει τον Μάιο και εάν επαναληφθεί θα πρόκειται για νέο μέτρο. Και τέτοιο νέο μέτρο δεν πρέπει να υπάρξει. Ο ειδικός φόρος ακινήτων είναι δυνατόν να έχει το ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα». 

 

 

Η αρνητική στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να δημιουργήσει τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή καθώς στις αρχές Απριλίου η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα και όπως όλα δείχνουν θα επιμείνει στην παράταση της πληρωμής του ειδικού τέλους και του 2013 μέσω της ΔΕΗ. 

Συμφωνία για το σχέδιο Μανιτάκη 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την κινητικότητα αλλά και για την άμεση απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων από το δημόσιο. 

Τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης συμφώνησαν πως θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και να αποχωρήσουν οι «ακατάλληλοι – επίορκοι». Ωστόσο και οι δύο υποστήριξαν πως δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος κινητικότητας, που υλοποιείται και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης, καθώς η διαδικασία αυτή αφορά μόνο εκείνους των οποίων η υπηρεσιακή μεταβολή της διαθεσιμότητας γνωστοποιήθηκε εκπρόθεσμα μετά τις 21.02.2013.

Για τους υπαλλήλους των οποίων η υπηρεσιακή μεταβολή, μετά τη διαθεσιμότητα που τέθηκαν, γνωστοποιήθηκε εκπρόθεσμα (αφορά περίπου 80 υπαλλήλους) ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους. Δηλαδή, «εντός προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση της υπ’ αριθ. 2/2013 ανακοίνωσης, οι προς μετακίνηση υπάλληλοι θα δηλώνουν τους φορείς στους οποίους επιθυμούν να μεταταχθούν, με τη σειρά προτίμησής τους, όπως ακριβώς είχε διατυπωθεί και στην πρώτη φάση του Προγράμματος Κινητικότητας. Η διαδικασία μοριοδότησης θα γίνει με την εγγύηση της διαφάνειας και της αμεροληψίας του ΑΣΕΠ».

Τονίζεται δε ότι «η μη υποβολή αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης από τον υπάλληλο δεν επιδρά στο κύρος και την εξέλιξη της διαδικασίας μετάταξης. Επειδή, όμως, η αίτηση αυτή καθορίζει τη σειρά προτίμησης του προς μετάταξη υπαλλήλου στους φορείς που έχουν ανάγκη προσωπικού, συνιστάται στις υπηρεσίες προσωπικού να καταστήσουν το πιο πάνω σαφές στους υπαλλήλους».

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ