Στουρνάρας:Στόχος η αύξηση της ρευστότητας

Στουρνάρας:Στόχος η αύξηση της ρευστότητας

 

«Η αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία αποτελεί πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης και δεν μπορεί να επέλθει μόνο με άμεσες επενδύσεις, αλλά και με διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγόντων της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς χρηματαγορές», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 14 Μαρτίου, αναφορικά με τη ρευστότητα.

Ο κ. Στουρνάρας προσθέτει ότι «προς αυτή την κατεύθυνση, η επαναγορά χρέους επέφερε την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, διευκολύνοντας την πρόσβαση μεγάλων εταιρειών στις διεθνείς χρηματαγορές» .

Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, «σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βελτιώσει σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα» και εκτιμά ότι «θα επιτευχθεί επανάκαμψη των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταθετών και οι τράπεζες, όντας καλά κεφαλαιοποιημένες και ισχυρές, θα καταφέρουν σταδιακά να επαναπροσεγγίσουν τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και θα διευκολυνθούν, ώστε να επιτελέσουν το βασικό διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην οικονομία με αποτελεσματικό τρόπο, συμβάλλοντας έτσι στην επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για παροχή ρευστότητας και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ήδη, στα τέλη του 2012 ολοκληρώθηκε η εκταμίευση κονδυλίων συνολικού ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ και Μετρό Θεσσαλονίκης. Εντός του 2013, αναμένεται να εκταμιευθούν επιπλέον κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ και θα αφορούν τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, των αυτοκινητοδρόμων, του Αττικό Μετρό, της ΔΕΗ αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, η οποία έχει επισημάνει ότι η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το κυριότερο εμπόδιο στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη προσέλκυσης διεθνών χρηματοδοτικών σχημάτων.

Ειδικά για την επαναγορά του χρέους, ο κ. Στουρνάρας έχει επισημάνει ότι το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, μειώνοντας το χρέος κατά 20,5 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και επισπεύδοντας την πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίων.

«Συνεπώς, η επαναγορά, η οποία χρηματοδοτήθηκε με μακροπρόθεσμα και χαμηλότοκα δάνεια, βοήθησε ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, σε μια στιγμή μάλιστα πολύ κρίσιμη για τη χώρα μας» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ