Τα «θύματα» της διατήρησης του χαρατσιού

Τα «θύματα» της διατήρησης του χαρατσιού  

Άκρως επιβαρυντική θα είναι για την συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων η διατήρηση του χαρατσιού και φέτος. Αντίθετα, ωφελημένες θα είναι οι επιχειρήσεις, κυρίως οι κατασκευαστικές που έχουν αδιάθετα ακίνητα, οι κατέχοντες σημαντική εκτός σχεδίου ακίνητη περιουσία, οι ιδιοκτήτες με κενά ή ξενοίκιαστα διαμερίσματα και η Εκκλησία.

Η διατήρηση και φέτος του χαρατσιού για την οποία πιέζει σθεναρά η τρόικα στη λογική ότι «φόρος που αποδίδει δεν αλλάζει» είναι ένα πολύ κακό νέο για τους περισσότερους φορολογούμενους, κυρίως τους μικρούς που διαθέτουν μόνο ένα περιορισμένης επιφάνειας διαμέρισμα σε λαϊκή γειτονιά της Αθήνας. Και αυτό διότι με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, όπως τον σχεδιάζει η διακομματική επιτροπής της τρικομματικής κυβέρνησης, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός αυτών που θα πληρώνουν φόρο ακινήτων (διευρύνεται  η φορολογική βάση).

Με βάση τις πληροφορίες ο νέος φόρος θα οδηγούσε (για όσους έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 550.00 ευρώ σε ελάφρυνση από 20% έως και 98% σε σχέση με το φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) που καταβάλλουν σήμερα. ‘Οσο η αξία της περιουσίας μειώνεται τόσο αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης. Με άλλα λόγια με το νέο φόρο, η χαμηλή και η μεσαία ακίνητη περιουσία θα ελαφρυνθεί σε σχέση με το άθροισμα του χαρατσιού και του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 70  τετραγωνικών μέτρων στην Κυψέλη, αντικειμενικής αξίας 84.000 ευρώ και ηλικίας 30 ετών καταβάλει σήμερα χαράτσι ύψους 350 ευρώ. Με το νέο φόρο ακινήτων ο οποίος, όπως εξετάζεται, θα έχει αφορολόγητο όριο 50.000 και συντελεστή για τα πρώτα κλιμάκια 0,1% έως 0,2% ο ίδιος ιδιοκτήτης θα καταβάλει ετήσιο φόρο ακινήτων 84 έως 168 ευρώ, δηλαδή θα έχει ελάφρυνση έως 76%.

 Για να προκύψει η παραπάνω ελάφρυνση στο φορολογούμενο του παραδείγματος, με το νέο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με κλίμακα που θα έχει αφορολόγητο όριο έως 50.000 ευρώ και συντελεστές  που θα ξεκινούν από το 0,1% ή 0,2% και για πολύ μεγάλες περιουσίες (π.χ. 5 εκατ. ευρώ) θα φθάνει το 1,5% ή 2% θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακινήτων:

-τα φυσικά πρόσωπα που έχουν κενά ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται. Να σημειωθεί όμως ότι, αν ο φορολογούμενος του παραδείγματος έχει το ίδιο ακίνητο κενό το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται τότε θα έχει ετήσια επιβάρυνση  84 έως 168 ευρώ διότι σήμερα δεν καταβάλει ούτε χαράτσι ούτε ΦΑΠ  (το αφορολόγητο του ΦΑΠ είναι 200.000 ευρώ).

-όσοι διαθέτουν εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις (χωράφια, αγροτεμάχια κα). Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι σχεδιασμοί προβλέπουν υπολογισμό του φόρου της αγροτικής γης  με βάση ειδική κλίμακα η οποία θα έχει αφορολόγητο όριο 20.000 έως 30.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους που έχουν εκτός σχεδίου αγροτική γη σχεδιάζεται η έκπτωση 50% από την αξία της. Για τη γη που είναι εκτός σχεδίου και δεν είναι αγροτική δεν θα προβλέπεται έκπτωση από την αξία της.

-οι επιχειρήσεις (κυρίως οικοδομικές και κατασκευαστικές) που έχουν αδιάθετα διαμερίσματα και εμπορικά ακίνητα τα οποία σήμερα δεν ηλεκτροδοτούνται.

-οι επιχειρήσεις για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.  Ο συντελεστής φόρου για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα σχεδιάζεται να αυξηθεί από το 0,1% στο 0,2% της αντικειμενικής αξίας τους.

-η Εκκλησία για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα κοινωφελούς χαρακτήρα για τα οποία σήμερα υπάρχει φοροαπαλλαγή  καθώς και για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που διαθέτει.

 

Πηγή:www.capital.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ