Σουλτς: “Σώσαμε τις τράπεζες και χάνουμε μια γενιά”

Σουλτς: “Σώσαμε τις τράπεζες και χάνουμε μια γενιά”

 

 

Η Ευρώπη δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, αλλά μπορεί να έχει χάσει μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Σουλτς, είναι ότι άνθρωποι χάνουν τελείως την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ε.Ε. να επιλύσει τα προβλήματά τους. «Και αν η νεότερη γενιά χάνει την εμπιστοσύνη της, τότε στα μάτια μου η Ευρωπαϊκή Ένωση διατρέχει πραγματικό κίνδυνο», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν ίσως τις καλύτερα εκπαιδευμένες γενιές που υπήρξαν ποτέ στις χώρες τους, οι γονείς τους επένδυσαν πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, έκαναν το σωστό», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Και τώρα, πρόσθεσε, που είναι έτοιμοι να εργασθούν, η κοινωνία λέει: «Δεν υπάρχει θέση για εσάς». «Δημιουργούμε μία χαμένη γενιά», προειδοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος, υποστήριξε ότι είναι αναγκαία η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διοχέτευση πόρων όπου υπάρχει ανάγκη.

Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια. Εάν ακολουθηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι, η απόφαση λαμβάνεται στις Βρυξέλλες, χρήματα εκταμιεύονται κάπου αλλού, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα επένδυσης, τα χρήματα καταβάλλονται στην κεντρική κυβέρνηση στην Αθήνα, στη συνέχεια διανέμονται σε διάφορα υπουργεία και τελικά καταλήγουν σε τοπικές ή περιφερειακές αρχές για να επενδυθούν. «Μέχρι τότε, έχουμε γεράσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Κατά τη γνώμη μου, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η θέσπιση απευθείας σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές», σημείωσε ο Μάρτιν Σουλτς. Εναλλακτικά, έχουμε ένα σύστημα που θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα τεράστια ποσοστά ανεργίας των νέων που εμφανίζονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό αποτελεί απειλή για την κοινωνική συνοχή» και «απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο».

 

 

 

 

Πηγές: ΑΜΠΕ-Reuters

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ