Κεφάλαια πάνω από 1 δισ. στην Ελλάδα το 2013

Κεφάλαια πάνω από 1 δισ. στην Ελλάδα το 2013

 

Πάνω από 1 δισ. ευρώ θα είναι οι χρηματοδοτήσεις που θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα το 2013, όπως ανέφεραν οι αντιπρόεδροι της Dario Scannapieco, και Mihai Tanasescu σε συνέντευξη Τύπου.

Οι κ.κ. Scannapieco και Tanasescu τόνισαν ότι η ΕΤΕπ είναι εταίρος-σύμμαχος της Ελλάδας που θα στηρίξει την ελληνική οικονομία, προσαρμόζοντας τα εργαλεία και τα προγράμματα που διαθέτει στις ανάγκες της χώρας.”Η ΕΤΕπ προσπαθεί να επιταχύνει την διαδικασία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας” είπαν χαρακτηριστικά.

Οι δύο βασικοί άξονες στους οποίους όπως είπαν δίνεται έμφαση είναι οι υποδομές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ότι αφορά τους αυτοκινητόδρομους, επεσήμαναν ότι έχει εγκριθεί δάνειο ύψους 650 εκατ. ευρώ. Επίσης, 200 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την Ολυμπία Οδό, ενώ εντός του επόμενου μήνα, θα χρηματοδοτηθεί με 250 εκ. ευρώ η Αττικό Μετρό.

Οι αντιπρόεδροι της Τράπεζας υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι το 2012 τέθηκε σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές ΜμΕ στο πλαίσιο του οποίου υπογράφηκαν συμβάσεις συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Με ιδρυτικό κεφάλαιο 500 εκ.ευρώ προερχόμενο από αναπορρόφητα κονδύλια των Διαρθρωτικών Ταμείων για την Ελλάδα, το Ταμείο παρέχει εγγυήσεις για δάνεια της ΕΤΕπ προς τις ΜμΕ μέσω Τραπεζών στην Ελλάδα συνολικού ύψους έως 1 δις. ευρώ έως το τέλος του 2015. Επίσης, η ΕΤΕπ ανέπτυξε το πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου, ένα προϊόν το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργιά πριν από το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με τους αντιπροέδρους της ΕΤΕπ, η Τράπεζα εξετάζει την παροχή στήριξης σε τομείς όπως η εκπαίδευση (σχολεία της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Κρήτης) και η διαχείριση απορριμμάτων (πχ στη Δυτ. Μακεδονία)

Τέλος, ανακοίνωσαν ότι η ΕΤΕπ θα στηρίξει με τεχνικά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων την προετοιμασία των επιχειρηματικών σχεδίων. Όπως είπαν, εάν ζητηθεί, θα υπάρχει στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και την Ε.Ε. , ενώ αναμένεται να μπει σε εφαρμογή και το πρόγραμμα Jaspers στην Ελλάδα με παράλληλη αύξηση των συνολικών πόρων που διατίθενται υπέρ της Ελλάδας για τεχνική υποστήριξη.

Σημειώνεται ότι τα νέα δάνεια που υπογράφηκαν το 2012 ανήλθαν συνολικά σε 705 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων 155 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Jessica, ενώ εκταμιεύθηκαν συνολικά 909 εκατ. ευρώ για σημαντικούς τομείς και στόχους όπως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταφορές, ενέργεια και παιδεία.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τη δεκαετία 2003-2012 οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ ανήλθαν συνολικά σε 13 δις. ευρώ ή κατά μέσο όρο 1,1 δις. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζεται δάνειο ύψους 2 δις. ευρώ το 2010 για τη στήριξη της εθνικής συμμετοχής σε επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ