Το μήνυμα της Μέρκελ για τον ελληνικό τουρισμό

Το μήνυμα της Μέρκελ για τον ελληνικό τουρισμό

 

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με Έλληνες τουριστικούς παράγοντες κατά την έναρξη της διεθνούς έκθεσης τουρισμού στο Βερολίνο, ενώ τα πρώτα στοιχεία φέτος για την Ελλάδα δείχνουν διψήφια αύξηση.

 

Την Τρίτη, γύρω στις δύο το μεσημέρι η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, το γραφείου του εντεταλμένου για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ αλλά και άλλες αρχές και οργανισμοί δέχονταν τηλεφωνήματα από την καγκελαρία: η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμούσε, στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης της φετινής διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ (6 -10 Μαρτίου), να συναντηθεί και να φωτογραφηθεί μαζί με έλληνες και γερμανούς τουριστικούς παράγοντες. Και πράγματι το ραντεβού πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ.

 

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι τιμώμενη χώρα στην φετινή έκθεση είναι η Ινδονησία και ότι η βραδιά ήταν αφιερωμένη σε αυτή την χώρα, τότε η χειρονομία της καγκελαρίου να «παραβλέψει» κατά κάποιο τρόπο το πρωτόκολλο, είχε σίγουρα τη σημασία της.

 

Ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς μετά την συνάντηση με την κ. Μέρκελ δήλωσε: «Ήταν πάρα πολύ σημαντικό ότι εκδήλωσε αυτήν την πρωτοβουλία στα εγκαίνια της τόσο σημαντικής παγκόσμιας έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ Βερολίνου».

 

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ: «Πρόκειται για ένα λαμπρό ξεκίνημα της διεθνούς έκθεσης τουρισμού ΙΤΒ αλλά και ένα δυνατό μήνυμα για την ελληνογερμανική συνεργασία. Το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η συνάντηση κατά την έναρξη της έκθεσης είναι ένας καλός οιωνός για την πορεία της Ελλάδας στην ΙΤΒ».

 

Οι Γερμανοί τουρίστες επιστρέφουν

 

Και πράγματι τα μηνύματα για την Ελλάδα πριν καλά καλά ξεκινήσει η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο είναι αισιόδοξα και φαίνεται να στηρίζουν τις προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που βλέπουν μια άνοδο της τουριστικής κίνησης στα τουλάχιστον 17 εκ. από τα 15,5 εκ. που ήταν πέρυσι.

 

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Οικονομίας Νόρμπερτ Φρέντζελ είπε χαρακτηριστικά: «Δόξα τω Θεώ, η κατάσταση στην Ελλάδα καλυτερεύει, όλοι οι τουρ οπερέιτορς έχουν ξεκινήσει δυναμικά. Με άλλα λόγια η Ελλάδα «τραβάει». Ενώ τα περασμένα χρόνια οι κρατήσεις είχαν μειωθεί αισθητά, φέτος διαπιστώνουμε μια διψήφια ποσοστιαία αύξηση. Και η χειρονομία της καγκελαρίου είναι ένα δυνατό μήνυμα στήριξης αυτής της εξέλιξης και ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς την χώρα».

 

Καθοριστικός παράγοντας η βελτίωση της εικόνας στο εξωτερικό

 

Θετική είναι και η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου REWE Touristik, που με 2600 ταξιδιωτικά γραφεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορς της Γερμανίας. Εκτιμώντας τις κρατήσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών για την Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του REWE Touristik, Νόρμπερτ Φίμπιχ, καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

 

«Διαπιστώνουμε μια αισθητή βελτίωση. Δεν έχουμε φτάσει στα επίπεδα που είχαμε πριν 3-4 χρόνια. Το ευχάριστο είναι όμως ότι καταφέραμε να προκαλέσουμε ξανά ενθουσιασμό στους φιλέλληνες και να τους ενθαρρύνουμε να επισκεφτούν ξανά την χώρα. Το 2012 ήταν μια σχετικά απογοητευτική χρονιά, φέτος όμως θα έχουμε μια διψήφια αύξηση».

 

Καθοριστικός παράγοντας της επιστροφής των γερμανών τουριστών δεν φαίνεται όμως να είναι κάποια μείωση της τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αυτή κινείται στα περσινά επίπεδα, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου, Γιούργκεν Μπύχι. Αυτό που ενθαρρύνει τους Γερμανούς να έρθουν και πάλι στην Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Μπύχι, είναι η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

 

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ