Με «καυτή» ατζέντα η συνάντηση Βρούτση-τρόικας

Με «καυτή» ατζέντα η συνάντηση Βρούτση-τρόικας

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

 

Η μείωση του αριθμού των ανέργων, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ο κατώτατος μισθός αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα της συζήτησης που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας, σήμερα στις 2 το μεσημέρι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά μόνο όσους είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών από την 1/1/2013 και μετά, και θα τους δίνεται περίοδος χάριτος τουλάχιστον έως τον Ιούνιο για την πληρωμή των πρώτων δόσεων. Το ύψος των οφειλών προσεγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και απομένει ακόμα ο αριθμός των δόσεων των οφειλών που, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, θα είναι τουλάχιστον 60.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης -που θα ονομάζεται «νέα αρχή»- θα είναι τα εξής:

– Η κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012 με απαραίτητη προϋπόθεση την καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1η Ιανουαρίου 2013.

– Για το πρώτο εξάμηνο έχει ζητηθεί να καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές για όσους μπουν στη ρύθμιση (μένει η έγκριση από την τρόικα)

– Για οφειλές μέχρι 50.000 ευρώ θα πρέπει να παρουσιάζονται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, για οφειλές από 50.000 μέχρι 100.000 θα κατατίθεται χρηματοοικονομικός οικονομικός χάρτης (που αν δεν τηρηθεί θα διευκολύνει τη διαδικασία μέτρων αναγκαστικής είσπραξης) και για οφειλές πάνω από 100.000 θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους.

– Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ’ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.

– Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο.

– Η υπαγωγή στη συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά.

Κατώτατος

Παράλληλα, στη συνάντηση θα συζητηθεί και ο «μηχανισμός» προσδιορισμού του ελάχιστου νομοθετημένου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θεωρείται δεδομένος ο προσδιορισμός και η επιτάχυνση του νέου τρόπου, ώστε το ζήτημα να έχει κλείσει έως τις 15 του μηνός, βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας.

Ωστόσο, την τρόικα προβληματίζει και η αύξηση της ανεργίας. Εδώ και αρκετούς μήνες -σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου- μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού αποτελείται από ανέργους, από υποαπασχολούμενους και απλήρωτους εργαζόμενους.

Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα Εργατικά Κέντρα:

-Επισήμως οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1.350.000

-Μεγάλο μέρος εξ αυτών βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος.

-Μόλις 22.000 λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

-Τουλάχιστον 800.000 εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων από 3 έως και 15 μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει ενίσχυση πόρων για την αντιμετώπιση ανεργίας κυρίως νέων και μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι στην πλειονότητα τους βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία 30 με 55 ετών.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ