Μαυραγάνης:Δεν μειώνεται το ακατάσχετο

Μαυραγάνης:Δεν μειώνεται το ακατάσχετο

 

Δεν ισχύει μείωση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας  στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής, κατά την εισαγωγή του νομοσχεδίου για τα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης προς επεξεργασία.

Το νομοσχέδιο καλύπτει πληθώρα θεμάτων, με διατάξεις για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, ρυθμίσεις υπέρ του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), τροποποίηση του πλαισίου που διέπει την λειτουργία του ΟΠΑΠ και την ασφαλιστική αγορά, αλλά και την αναβάθμιση του Δημοσίου στη σειρά κατάταξης έναντι λοιπών δανειστών ενός οφειλέτη, για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις ΦΠΑ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και διάταξη η οποία (σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί του νομοσχεδίου), μειώνει το ανώτατο όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο, από τα 1000 ευρώ στα 600. Σε σχετική παρατήρηση του Νίκου Καραθανασόπουλου από το ΚΚΕ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Μαυραγάνης, επέμεινε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει – και υπενθύμισε πως ο ίδιος το έχει διαψεύσει επανειλημμένα. Επ’ αυτού, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπέζας, παρατήρησε προς τον υφυπουργό Οικονομικών, πως «αν υπάρχει τέτοια διαφορά μεταξύ της Έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου και του σχεδίου νόμου, θα πρέπει να γίνει διόρθωση στην Έκθεση».

  «Στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία να καταστεί πιο ελκυστική στην προσέλκυση επενδύσεων – και επενδύσεις δεν μπορούν να προσελκυστούν εάν έχουμε προτάσεις για περαιτέρω φορολόγηση των επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης. «Ακούσαμε χθες τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων – και μάλιστα φορολόγηση των διανεμομένων μερισμάτων στην κλίμακα. Ακούσαμε ότι μέσα στο περιουσιολόγιο και στη φορολόγηση της περιουσίας, θα περιληφθούν και οι καταθέσεις. Από πλευράς επενδύσεων συνεπώς, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο, ούτε η δυνατότητα να μιλάμε για επενδυτικά εργαλεία. Αντίθετα, δημιουργούμε προβλήματα στην οικονομία και στο ευαίσθητο κομμάτι των τραπεζών…» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

 

Η επί της αρχής του νομοσχεδίου συζήτηση, συνεχίζεται αύριο το πρωί, με ακρόαση εκπροσώπων προσκεκλημένων φορέων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ