Ίσως δεν επεκταθεί στις τράπεζες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης

Ίσως δεν επεκταθεί στις τράπεζες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης 

 

Οι σοβαρές επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι πιθανόν να οδηγήσουν τελικά στην εγκατάλειψη του σχεδίου αυτού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε στο περιοδικό Wirtschafts Woche πως δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

“Σε αρκετές χώρες δεν υπάρχει ενθουσιασμός για την άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών”, είπε, διευκρινίζοντας πως για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό απαιτείται ομόφωνη στήριξη. “Για το λόγο αυτό δεν είμαι 100% σίγουρος πως θα γίνει”.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο να επιτρέψουν στον ΕΜΣ να προχωρήσει στην άμεση χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των αδύναμων τραπεζών.

Όμως η Γερμανία και άλλα κράτη της ευρωζώνης εξέφρασαν τους ενδοιασμούς τους για τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του ταμείου για τον σκοπό αυτό επειδή φοβούνται ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η δανειοδοτική ικανότητα του οργανισμού.

Τις ίδιες αμφιβολίες διατυπώνει και ο Ρέγκλινγκ: “Αν τα χρήματα από τον ΕΜΣ χρησιμοποιηθούν για την διάσωση των τραπεζών, τότε θα μειωθεί η ικανότητα του για παροχή δανείων στις χώρες που τα χρειάζονται”.

Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει ανώτατο όριο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλιώς θα πληγεί η πιστοληπτική ικανότητα του ΕΜΣ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ