Βρυξέλλες:Υπερτροφικό το ελληνικό δημόσιο

Βρυξέλλες:Υπερτροφικό το ελληνικό δημόσιο

 

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup της 4ης Μαρτίου θα βρεθεί η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της ευρωζώνης.

Όπως δήλωσε ο αξιωματούχος, «αυτή τη φορά το κύριο σημείο των συζητήσεων για την Ελλάδα δεν θα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση του δημοσίου, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και η μεταρρύθμιση του φορολογικού τομέα».

Σημείωσε δε ότι «οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Τρόικα για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα».

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης χαρακτήρισε «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα και τόνισε ότι θεωρεί αδιανόητο να προταθούν άλλα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο κατά των όσων ορίζει το Μνημόνιο, αλλά και μια εντελώς ανεύθυνη πράξη. Όποιος είναι στα λογικά του δεν μπορεί να λέει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το μέγεθος του δημοσίου. Αυτό θα το θεωρούσα πέρα ως πέρα απαράδεκτο», είπε.

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

Σε ότι αφορά στην Κύπρο, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι στο δεύτερο μισό του Μαρτίου θα υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό Μνημόνιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τρόικα και τις Κυπριακές Αρχές και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωσή τους, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε καθήκοντα.

«Η Τρόικα περίμενε καιρό να βρει έναν συνομιλητή στη Λευκωσία. Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη βούληση να ολοκληρώσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Σημείωσε, μάλιστα ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από την Τρόικα για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στο Eurogroup θα είναι παρών ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ