Πιο φτωχές οι γυναίκες από τους άνδρες

Πιο φτωχές οι γυναίκες από τους άνδρες

 

Στο 16,2% φτάνει η μισθολογική διαφορά (η μέση διαφορά των ωριαίων αποδοχών) μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της 28ης Φεβρουαρίου, δηλαδή της ευρωπαϊκής ημέρας μισθολογικής ισότητας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να  εργάζονται 59 επιπλέον ημέρες για να κερδίσουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες.

Προκειμένου να μειωθεί αυτό το χάσμα, η Επιτροπή δίνει έμφαση σε μια σειρά ορθών πρακτικών που υιοθετήθηκαν από επιχειρήσεις στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

 

«Η ευρωπαϊκή ημέρα μισθολογικής ισότητας μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη άνισους μισθολογικούς όρους στην αγορά εργασίας. Αν και το μισθολογικό χάσμα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζουμε. Η μισθολογική διαφορά είναι ακόμη πολύ μεγάλη και, στην πραγματικότητα, η αλλαγή οφείλεται σε μείωση των αποδοχών των ανδρών και όχι στην αύξηση των αποδοχών των γυναικών», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ. Σημείωσε ακόμη ότι «η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της ΕΕ από το 1957 και είναι πλέον καιρός να γίνει παντού πράξη. Ας δουλέψουμε μαζί για να παραγάγουμε αποτελέσματα, όχι μόνον τις ημέρες για την ισότητα των αμοιβών, αλλά και τις 365 ημέρες του χρόνου!».

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμα ότι παρατηρείται ελαφρά καθοδική τάση της μισθολογικής διαφοράς, η οποία μπορεί να εξηγηθεί από τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης σε διαφόρους τομείς, δεδομένου ότι οι τομείς που απασχολούν κατά κύριο λόγο άνδρες εργαζόμενους (όπως ο κατασκευαστικός τομέας ή ο τομέας της μηχανολογίας) γνώρισαν συνολικά μεγαλύτερες μειώσεις των μισθών. Συνεπώς η αλλαγή δεν οφείλεται γενικά σε βελτιώσεις των συνθηκών εργασίας ή των μισθών για τις γυναίκες, υπογραμμίζει η Επιτροπή, η οποία επισημαίνει πως το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνται σε μερική απασχόληση ή με λιγότερο ικανοποιητικά αμειβόμενες συνθήκες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ