Ο Βρούτσης εγγυάται για τις συντάξεις

Ο Βρούτσης εγγυάται για τις συντάξεις

 

 

Τη διαβεβαίωση ότι το κράτος εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία ενέκρινε τον διορισμό του νέου προέδρου του ΝΑΤ, Γ. Θεοτοκά.

«Διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο της δικαιολογημένης αγωνίας αν θα πληρωθούν οι συντάξεις, όμως πάντα το κράτος καταφέρνει να ανταποκριθεί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις του ΝΑΤ ή όποιου άλλου ταμείου», ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης.

Επεσήμανε ακόμη πως το ασφαλιστικό σύστημα δεν έχει δύναμη να στηρίξει τις συντάξεις και ως εκ τούτου ο κρατικός προϋπολογισμός – ο οποίος από 2000 έως το 2012 έχει δώσει 163 δισ. ευρώ – είναι αυτός που τις διατηρεί.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στο «νοικοκύρεμα» που γίνεται στο υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας μάλιστα πως για πρώτη φορά «βλέπουμε κάποιες ακτίνες φωτός».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο που μπαίνει στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, στον βασικό του πυρήνα ενσωματώνει το τέλος της ανομίας και της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας. «Η λέξη μαϊμού σύνταξη θα είναι άγνωστη λέξη και αυτό το θεωρώ πολύ θετικό βήμα το οποίο θα κάνει πράξη η Βουλή», παρατήρησε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι με την ψηφιακή ηλεκτρονική βάση συντάξεων – συνταξιούχων που έγινε για πρώτη φορά στη χώρα εξοικονομούνται 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη φοροδιαφυγή, που προέκυπτε λόγω των ανακριβειών που εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, εκτός του διοικητικού οφέλους που προκύπτει.

Ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, η χώρα μας θα έχει ίσως ένα από τα καλύτερα σε επίπεδο ελέγχου και ενημέρωσης ασφαλιστικά συστήματα βάσης της Ευρώπης. Όπως εξήγησε, δεδομένου ότι η απόκλιση για την πλήρη ταυτοποίηση όλων των συνταξιούχων της χώρας είναι σήμερα μόνο 7% για τα ΑΜΚΑ και 4% για το ΑΦΜ, αν ο στόχος πέσει κάτω από το 3%, για πρώτη φορά θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα από τα καλύτερα συστήματα ενημέρωσης συντάξεων και συνταξιούχων.

Από την πλευρά του, κατά την τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής ο νέος πρόεδρος του ΝΑΤ, είπε πως προτεραιότητά του είναι ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής στο Ταμείο, η είσπραξη των οφειλόμενων και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου.

 

 

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ