“Τρύπα” στα έσοδα Φεβρουαρίου

“Τρύπα” στα έσοδα Φεβρουαρίου

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτώσης των εσόδων του Δημοσίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο με αποτέλεσμα η «τρύπα» στο πρώτο δίμηνο του έτους να ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά τις αρνητικές εξελίξεις, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι αποκλίσεις θα περιοριστούν στο τέλος του μήνα, καθώς αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έσοδα από τους φόρους ακινήτων και εισοδήματος.

«Είναι πολύ πρώιμο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εσόδων, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στις αρχές του έτους» δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη και επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η σύγκριση πλέον για τη δυνητική λήψη μέτρων είναι με βάση τους στόχους και όχι την περσινή χρονιά.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα τακτικά έσοδα προβλέπεται φέτος να είναι 3 δισ. λιγότερα από πέρυσι εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων, αφού «οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρυσι ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στον ΦΠΑ», και προσέθεσε ότι «με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».

 

Πηγή: Εθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ