Ζητούν την συνδρομή Ράϊχενμπαχ

Ζητούν την συνδρομή Ράϊχενμπαχ

Tη συνδρομή του επικεφαλής της Task Force Χόρστ Ράϊχενμπαχ ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για την επαναδραστηριοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του ΟΑΕΕ, μέσω του «παγώματος» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επανέναρξη της ενημερότητάς τους.

Η ΕΣΕΕ ζήτησε τη συμβολή του κ. Ράϊχενμπαχ με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, χαιρετίζοντας παράλληλα την ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης.

Με την επιστολή η ΕΣΕΕ, γνωστοποίησε ενέργειές της σχετικά με το πάγωμα οφειλών και -ενόψει του νέου σχεδίου νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση-ζήτησε επίδομα ανεργίας για όλους τους εμπόρους που έχουν ανάγκη και όχι μόνο γι’ αυτούς που έχουν κάνει οριστική διακοπή, ενώ επεσήμανε την απουσία του εμπορίου από το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου».

Όπως σημειώνει στην επιστολή χαρακτηριστικά: “ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που βρίσκεται μπροστά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών είναι η μαζική συσσώρευση μικρών και μεγάλων χρεών, που αυτομάτως μετακινεί τους ασφαλισμένους από το πλαίσιο των ενήμερων στην μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Αυτονόητη συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η ασφυξία που δημιουργείται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του και την ασφαλή κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεών του”.

Περαιτέρω, η ΕΣΕΕ αναγνωρίζει την θετική πρωτοβουλία του υπουργείου να εκκινήσει τη διαδικασία για την απόδοση του επιδόματος των ανέργων εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών. Παρόλα αυτά, για να επιτύχει το μέτρο, όπως σημειώνει, πρέπει να διευρυνθούν οι όροι απόδοσης του επιδόματος, προκειμένου να καλύψει κυρίως αυτούς που -ενώ στην ουσία είναι από μακρού ανενεργοί και έχουν απόλυτη ανάγκη του βοηθήματος, αυτοί και οι οικογένειές τους- εντούτοις δεν διαθέτουν το κριτήριο της διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, αφού δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές.

Η ΕΣΕΕ θέτει επίσης σε προσοχή το υπουργείου το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Επιταγή Εισόδου», προϋπολογισμού 174.900.000 ευρώ, που απευθύνεται σε 45.000 ανέργους και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, το πρόγραμμα θα περιοριστεί μόνο σε τουρισμό, πολιτισμό, ενέργεια, νέες τεχνολογίες, ναυτιλία, αγροδιατροφικό τομέα και υπηρεσίες υγείας. Η ΕΣΕΕ ζητάει να ενταχθεί το εμπόριο στις συμπεριλαμβανόμενες δράσεις του σχετικού προγράμματος.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ