Ανοιχτή επιστολή εμπόρων στους πολιτικούς αρχηγούς

Ανοιχτή επιστολή εμπόρων στους πολιτικούς αρχηγούς

 

 

“Kάθε προσωπική παρέμβαση των πολιτικών αρχηγών είναι χρήσιμη, ώστε η ελληνική μεσαία τάξη να ξεπεράσει με αξιοπρέπεια και χωρίς άλλη απαξίωση το 2013”. Αυτό αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή της προς τους πολιτικούς αρχηγούς η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και ζητά άμεση παρέμβαση σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε να δοθεί μια πρώτη βοήθεια στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπενθυμίζει ότι έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις σε τρία πεδία παρέμβασης, οι οποίες είναι άμεσα υλοποιήσιμες και το κυριότερο κινούνται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των αναγκών της μικρομεσαίας επιχείρησης, χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το πρώτο πεδίο αφορά στην προστασία της ελληνικής επιχείρησης και σχετίζεται με τη θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης». Πιο συγκεκριμένα, με βάση τρία κριτήρια, τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθιερώνεται μία μόνιμη και διαρκής ρύθμιση, με σκοπό την αυτόματη ένταξη της επιχείρησης σε όλες τις υπάρχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και κατά περίπτωση δανειακές ρυθμίσεις με την ταυτόχρονη χορήγηση ενημερότητας και αποφυγή των ποινικών διώξεων. Πιστεύουμε ότι, δημιουργώντας ένα δίχτυ προστασίας, η μικρή επιχείρηση θα μπορέσει να διατηρηθεί ζωντανή και να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Το δεύτερο πεδίο αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, το οποίο συζητείται αρκετό καιρό και το οποίο χρήζει πράγματι επικαιροποίησης, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση των όρων λειτουργίας αλλά και της παραγωγικότητας των ΜμΕ. Ωστόσο, στο πεδίο αυτό εντάσσεται και το φλέγον ζήτημα της λειτουργίας των επιχειρήσεων 52 Κυριακές το χρόνο, ένα θέμα που θεωρούν οι έμποροι ότι λανθασμένα τέθηκε στο νέο αγορανομικό κώδικα καθώς “παραπλανητικά και χωρίς τεκμηρίωση συνδέθηκε με την αύξηση της απασχόλησης”. Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι : “η τροποποίηση του άρθρου 6 με την υιοθέτηση της πρότασης για 6 Κυριακές το χρόνο πιστεύουμε ότι υπό τις σημερινές συνθήκες είναι υπέρβαση, αλλά αποτελεί συμβιβαστική λύση”.

Τέλος, το τρίτο πεδίο αφορά σε ζητήματα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης. Ειδικότερα, για την επίλυση του φορολογικού ζητήματος απαιτείται η Κυβέρνηση να θεωρήσει την κοινωνία σύμμαχο και όχι αντίπαλο, σημειώνει η ΕΣΕΕ και ζητά την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την προώθηση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος. Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, όπως και η πρόταση της πρωτοβουλίας της για τη δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας ΜμεΕ με την αξιοποίηση και μετεξέλιξη των δομών των ελληνικών συνεταιριστικών τραπεζών.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ