Σιωπή μετά το σερί “φάλτσων”

Σιωπή μετά το σερί “φάλτσων”

 

«Το λογικό είναι να μιλάνε μόνο τα πολιτικά στελέχη που έχουν τον τελικό λόγο των αποφάσεων και πάντα μετά από κεντρική συνεννόηση». Αυτό είναι το μήνυμα από το Μαξίμου που άφησε πίσω του το φάλτσο του κατά τα άλλα έμπειρου Γιώργου Μέργου για τον… υψηλό κατώτατο μισθό στην Ελλάδα. 

Το σιωπητήριο ήχησε με απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού αφού όλο το χθεσινό απόγευμα οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά προσπαθούσαν να συνεννοηθούν με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αφενός για να ενημερωθούν για το τι ακριβώς είπε ο κ. Μέργος και αφετέρου για το πώς θα γίνει η διάψευση ότι η κυβέρνηση «μαγειρεύει» νέα μείωση του κατώτατου μισθού, για την οποία ειρήσθω εν παρόδω, είχε δώσει μάχη προκειμένου να μην υπάρξει στις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε χθες το απόγευμα ειδικά στο υπουργείο των Οικονομικών είναι πως οι συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα έψαχναν να βρουν εάν αυτή η αναφορά υπήρχε σε… κάμερα αφού έγινε σε συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και ουδείς γνώριζε εάν η ομιλία είχε δημοσιογραφική κάλυψη από κάποιο κανάλι. 

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά καθώς αρχικά ουδείς γνώριζε ποιος και με τι τρόπο θα γινόταν η διάψευση εκ μέρους της κυβέρνησης. Από το υπουργείο Οικονομικών αρχικά βγήκε μια τυπική δήλωση στην οποία δεν αναφερόταν ούτε καν το όνομα του γενικού γραμματέα ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης  την ίδια ώρα (λίγο μετά τις 17:00) κατευθυνόταν προς τη βουλή έχοντας πάρει εντολή από το Μαξίμου για κατηγορηματική δήλωση διάψευσης ότι θα πειραχτεί ο κατώτατος μισθός

Λίγο πριν τις 21:00 δήλωση έκανε και ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού καταλογίζοντας μάλιστα «δημαγωγία» στον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα με αφορμή και την ερώτηση που είχε νωρίτερα καταθέσει για το ΔΝΤ και το «λάθος» στους πολλαπλασιαστές του ελληνικού προγράμματος. 

Όσοι «γαλάζιοι» βουλευτές βρίσκονταν το απόγευμα στη βουλή άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα σε δημοσιογράφους προκειμένου να δουν τι ακριβώς είχε ειπωθεί και όταν η είδηση είχε πλέον «δέσει» πολλοί εξ’ αυτών δεν έκρυψαν την οργή τους λέγοντας ότι πλέον δεν ξέρουν τι να πουν στον κόσμο που καθημερινά τους «βομβαρδίζει» για τις γκάφες της κυβέρνησης. 

Είναι ενδεικτικό ότι αμέσως μετά τη σκληρή δήλωση της ΔΗΜΑΡ δια του Νίκου Τσούκαλη, ο επόμενος βουλευτής που πήγε στο περιστύλιο για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον κ. Μέργο ήταν ο…Αργύρης Ντινόπουλος. 

Τρίτωσε το κακό 

Η κυβέρνηση βρίσκεται όπως όλα δείχνουν αντιμέτωπη με μία σημαντική επικοινωνιακή απορρύθμιση και το Μαξίμου βλέπει ότι η προσπάθεια του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες για τους ελληνικούς πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό χάθηκε σχεδόν αμέσως λόγω των συνεχών φάλτσων των τελευταίων ημερών. 

Ο Γ. Βρούτσης από το πουθενά ανακινεί θέμα αλλαγής στο συνδικαλιστικό νόμο προκαλώντας τριγμούς μέσα στην κυβέρνηση. Έβαλε απέναντί του όλα τα συνδικάτα λίγο πριν τη μεγάλη απεργία της επόμενης εβδομάδας ενώ όπως θεωρούν «γαλάζιοι» βουλευτές, κατάφερε να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μία συγκυρία που η Κουμουνδούρου ψάχνεται να πείσει ότι είναι με τους «νοικοκυραίους». Το αποτέλεσμα είναι ότι ο υπουργός Εργασίας την επομένη έσπευσε να μαζέψει όλα τα σχετικά σενάρια με εντολή του Μαξίμου. 

Ο γ.γ. εσόδων Χάρης Θεοχάρης ανακοινώνει την αποστολή ειδοποιητηρίων σε 2,5 εκατ. φορολογούμενους για κατασχέσεις σε περίπτωση μη ρύθμισης των οφειλών. Μέσα στον ορυμαγδό των σεναρίων το υπουργείο αφήνει να περάσουν κάμποσες ώρες πριν διαψεύσει ότι δεν υπάρχει θέμα ορίου 600 ευρώ αφού πρώτα βέβαια κάποιοι «εγκέφαλοι» από τα έσοδα είχαν σπεύσει να κάνουν παιχνίδι λέγοντας πως στο παρελθόν είχε πέσει στο τραπέζι πρόταση για μείωση του ακατάσχετου ορίου… 

Με τη δήλωση Μέργου ήρθε και τρίτωσε το κακό για το Μαξίμου. Οι κυβερνητικοί εταίροι βρέθηκαν και πάλι μπροστά σε έναν απόλυτα οδυνηρό αιφνιδιασμό και η αντιπολίτευση άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για «κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης». Η συζήτηση γίνεται λίγες μόνον ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα… 

Ποιος είναι ο Γ. Μέργος

Ο κ. Μέργος έσπευσε αργά το βράδυ να διευκρινίσει πως ουδέποτε ζήτησε μείωση του κατώτατου μισθού και πως στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα πρέπει να προέλθει από τη βελτίωση της παραγωγικότητας και όχι από μείωση μισθών, κάτι που όπως είπε «αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις». Θέμα Μέργου για την κυβέρνηση δεν υπάρχει όπως ξεκαθαρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών. 

Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε αναστολή καθηκόντων, ο κ. Μέργος θεωρείται από τα πιο έμπειρα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 13 Ιουλίου παραλαμβάνοντας από τον Ηλία Πλασκοβίτη. Σε μία θέση που είχε περάσει και επί των ημερών τουΓιώργου Αλογοσκούφη (2004 -2007) όταν το υπουργείο ήταν Οικονομίας και Οικονομικών. Την περίοδο 2007 – 2009 διετέλεσε διοικητής του ΙΚΑ. 

Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος πήγε χθες στην εκδήλωση των Ασφαλιστικών Εταιρειών έχοντας μαζί του στοιχεία από τους δείκτες της Eurostat για τον κατώτατο μισθό σε χώρες της Ευρώπης, έχει περάσει και από το ΙΟΒΕ (1990 -1996). 

Τα “μάζεψε” ο Μέργος μετά το κυβερνητικό άδειασμα 

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ