ΕΕ:Χρήματα για την παράνομη μετανάστευση

ΕΕ: Χρήματα για την παράνομη μετανάστευση

 

 

Την αύξηση της συμμετοχής από τα ευρωπαϊκά ταμεία μέχρι 95% σε θέματα μετανάστευσης για χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης αποφάσισε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δύο εκθέσεις που υιοθετήθηκαν από το Ε.Κ., σε κράτη μέλη που διατρέχουν δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, θα παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του δείκτη συγχρηματοδότησης της Ένωσης κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και, ως εκ τούτου, θα μειωθούν οι ανάγκες συγχρηματοδότησης από την πλευρά των χωρών αυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης συγχρηματοδότησης για θέματα μετανάστευσης θα ανέλθει στο 70%, ενώ για ορισμένες δράσεις ο δείκτης θα φθάνει πλέον το 95%.

Για καθοριστική απόφαση για την Ελλάδα, που ελαφρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής Γ. Παπανικολάου, ο οποίος με σχετική ανακοίνωσή του επισήμανε ότι οι εκθέσεις λαμβάνουν υπόψη «τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν κάνει η Ελλάδα και το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης στον συγκεκριμένο τομέα».

Όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο στην χώρα ώστε να αξιοποιήσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ από τα σχετικά ευρωπαϊκά ταμεία υλοποιώντας σημαντικά έργα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον να υλοποιηθούν εξαιτίας της χαμηλότερης κοινοτικής συμμετοχής.

Σημείωσε τέλος ότι αποτελεί «αισιόδοξο γεγονός» το ότι οι εταίροι μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης «αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης σε κράτη μέλη, όπως η χώρα μας, που σηκώνουν για λογαριασμό ολόκληρης της Ε.Ε. δυσανάλογο βάρος στον τομέα αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών».

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ