Προς επίταξη των ναυτεργατών, στάση αναμονής για τους αγρότες

Προς επίταξη των ναυτεργατών, στάση αναμονής για τους αγρότες

 

 

Για πέμπτη ημέρα παραμένουν δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι ναυτεργάτες αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, με την απεργία να συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη το πρωί. Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας Κώστα Μουσουρούλη. 

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι ναυτεργάτες, οι οποίοι αποφάσισαν χθες να προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία, ζητώντας την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που προωθείται από το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο προβλέπει αλλαγές στον τρόπο δρομολόγησης των πλοίων, στην επάνδρωση αλλά και υπογραφή ατομικών συμβάσεων στα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας διαμήνυσε ότι όσο η πόρτα του διαλόγου μένει ανοικτή, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιστράτευση και ότι η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης συνεχίζεται, με δεδομένο ωστόσο το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιτραπεί ο αποκλεισμός της νησιωτικής Ελλάδας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr η κυβέρνηση δεν αποκλείει ακόμα και την επιστράτευση των εργαζομένων σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή και δεν επιστρέψουν στην εργασίας τους. Συνεργάτες του υπουργού σημείωναν στο Real.gr πως «τουλάχιστον 70 νησιά εξαρτώνται αποκλειστικά από την ακτοπλοΐα. Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο να πεινάσει». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως μπορεί να εξευρεθεί λύση αν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων «δεν οχυρώνονται πίσω από τις δικές τους ρητορικές τους». 

Οι ναυτεργάτες καλούν σε κοινό μέτωπο τους εργαζόμενους σε λιμάνια, στη Ζώνη Περάματος και τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Σε συστράτευση με τους αγρότες και τους ναυτικούς καλεί το ΚΚΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως η αγροτιά πρέπει να στηρίξει την πάλη των ναυτεργατών και των άλλων μισθωτών που υπερασπίζονται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. 

Έφτασε στον Πειραιά το «Φαιστός Παλάς» 

Στον προβλήτα του ΟΛΠ έδεσε λίγο πριν τις 7 το πρωί το πλοίο «Φαιστός Παλάς» των Μινωικών Γραμμών μεταφέροντας περίπου 100 νταλίκες με πάνω από 3.000 τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, δίνοντας μια σημαντική ανάσα στους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών.

Από νωρίς το απόγευμα, δεκάδες νταλίκες από την Ιεράπετρα, τη Μεσαρά τη Βιάννο και το Ρέθυμνο, που ήταν σταθμευμένες στον προβλήτα 6, αφού ζυγίσθηκαν άρχισαν να φορτώνονται στο πλοίο και η διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ενώ μεσολάβησε και τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας στο πλοίο όπου και έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να αποδειχθεί ότι επρόκειτο για φάρσα. Στο λιμάνι του Ηρακλείου βρισκόταν συγκεντρωμένοι πολλοί αγρότες οι οποίοι παρέμειναν εκεί μέχρι την ώρα του απόπλου του πλοίου με τα προϊόντα τους.

Μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους οι αγρότες

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται οι αγρότες όλης της χώρας προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ αυξάνονται καθημερινά οι κινητοποιήσεις. Συντονισμένα, από τις δώδεκα μέχρι τη μία το μεσημέρι οι αγρότες που μετέχουν στην πρωτοβουλία για ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, απέκλεισαν χθες εθνικές και επαρχιακές οδούς στον Έβρο, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Φθιώτιδα, καθώς και στη Βοιωτία, όπου σημειώθηκε ένταση όταν οι αγρότες, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν συμβολικά την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στο ύψος του Κάστρου, εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. 

Επίσης, αγρότες των Σερρών προχώρησαν πεζοί σε αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο Κερδυλίων, για περίπου μία ώρα. Μάλιστα, σταμάτησαν τα αυτοκίνητα και μοίρασαν στους οδηγούς φυλλάδια με τα αιτήματά τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαμηνύει στους αγρότες ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο του εφικτού, για στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα βρέθηκε χθες ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε πως «δεν μπορεί πλέον να παράγει η αγροτική γη, αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική». 

 

Πηγή: real.gr 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ