Παράταση για τους μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού

Παράταση για τους μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού

Στην παράταση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για τους φορολογουμένους που έστειλαν εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 και διαπιστώθηκε ότι τα ποσά που μετέφεραν στο εξωτερικό ήταν μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν λάβει διορία έως τις 31 Ιανουαρίου προκειμένου να ενημερώσουν την ειδική εφαρμογή του Taxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) με δεδομένα από τα οποία θα αποδεικνύονται τα πλεονάζοντα κεφάλαια των προηγούμενων ετών, ενώ θα έπρεπε εφ όσον συντρέχουν λόγοι, να υποβάλλουν παραλλήλως στην Εφορίας τους και αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τους 25.000 φορολογουμένους μόλις 7.500 χιλιάδες έχουν επισκεφθεί την ειδική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ από αυτούς περίπου 2.000 έχουν υποβάλει συμπληρωματικές δηλώσεις και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Η υστέρηση οφείλεται αφενός στην δυσκολία πολλών φορολογουμένων να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα αποδεικτικά (πχ βεβαιώσεις μερισμάτων), αλλά και στο ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει την εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες τους και τους φορολογουμένους με τις οδηγίες για την χρήση της ειδικής εφαρμογής του Taxisnet.

Σημειώνεται πως τα χρηματικά ποσά που δεν θα δικαιολογηθούν θα θεωρηθούν προσαύξηση περιουσίας από άγνωστη πηγή ή αιτία και θα φορολογηθούν με συντελεστή 45%.

 

Πηγή: Tα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ