Μέτρα για την εισφοροδιαφυγή

Μέτρα για την εισφοροδιαφυγή

 

 

 

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Την κατάθεση πολυνομοσχεδίου – εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου – που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, την κατάργηση των καταχρηστικών συντάξεων, τη συνέχιση της χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών σταθμών και την επιδότηση επιτοκίου για τα στεγαστικά δάνεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης από το βήμα της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, ολοκληρώνει τον σχεδιασμό μέσω του οποίου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το οξύτατο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και της παράνομης είσπραξης συντάξεων, με την ταυτόχρονη καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών μέσω τραπεζών από τους εργοδότες για τους εργαζομένους που απασχολούν.

Το μέτρο, θα συνδυαστεί ακόμη με την υποβολή σε μηνιαία βάση (και όχι ανά τρίμηνο) των Ανακεφαλαιωτικών Περιοδικών Δηλώσεων προς το ΙΚΑ για την απασχόληση και την ασφάλιση των εργαζομένων.

Επίσης, προβλέπεται επέκταση του εργοσήμου και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες εργαζομένων. Παράλληλα, θα γίνεται προεκτύπωση στις φορολογικές δηλώσεις του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει ο δικαιούχος και του φόρου που αναλογεί.

Σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί και το πρόγραμμα Αριάδνη για την παρακολούθηση όλων των οικογενειακών μεταβολών ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή καταβολή της σύνταξης. Εξάλλου, έως τις 28 Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των συνταξιούχων σε όλα τα ταμεία για κάθε τύπο σύνταξης, ενώ θα ενημερωθεί η ηλεκτρονική βάση που έχει δημιουργηθεί.

Σε ότι αφορά στα προγράμματα των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, οι οποίοι καταργήθηκαν, η υπό προώθηση νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την σύσταση ειδικού λογαριασμού στον ΟΑΕΔ στον οποίο θα κατευθύνεται η εισφορά 1,3% των εργαζομένων για την χρηματοδότηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, επιδότησης ενοικίου και επιδότησης επιτοκίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, για την χορήγηση των παροχών αυτών θα καθιερωθούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και τα προγράμματα θα απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους. 

Μάλιστα, εξετάζεται η θέσπιση «κριτηρίου φερεγγυότητας» για τους δικαιούχους αντίστοιχου με των εμπορικών τραπεζών και η ανάπτυξη μηχανισμού είσπραξης οφειλών δικαιούχων,σε συνδυασμό με τη ρύθμιση δανείων των οποίων η αποπληρωμή έχει καθυστερήσει, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους.

Στο μικροσκόπιο θα μπει ο άτοκος δανεισμός των τρίτεκνων, αλλά και το ποσοστό επιδότησης επιτοκίου στεγαστικών δανείων. Με βάση το καθεστώς που ίσχυε, η επιδότηση επιτοκίου κυμαινόταν από 50% έως και 100% για εννέα χρόνια.

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ