Ντράγκι:Το 2013 ξεκινά με σιγουριά

Ντράγκι:Το 2013 ξεκινά με σιγουριά

 

«Η ευρωζώνη μπορεί να ξεκινήσει το 2013 με μεγαλύτερη σιγουριά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να την οδηγήσουν προς τα εμπρός με τις μεταρρυθμίσεις τους, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στην ομιλία του για το νέο έτος ο Ντράγκι επισήμανε τον αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που προώθησε η ΕΚΤ, το ΟΜΤ (Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές) καθώς βοήθησε να μειωθούν οι εντάσεις στην ευρωζώνη. Ταυτόχρονα όμως έριξε στις κυβερνήσεις των χωρών το βάρος της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Η δέσμευση των 17 χωρών στη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ σημαίνει ότι «τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ευρωζώνη υποχώρησαν» το 2012, σημείωσε ο Ντράγκι.

«Ξεκινάμε το 2013 με περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ όση είχαμε πέρσι τον Ιανουάριο», πρόσθεσε στην ομιλία που εκφώνησε στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Φρανκφούρτης, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ επικεντρώνεται στο βασικό καθήκον της, τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

«Η ΕΚΤ από την πλευρά της θα συνεχίσει, όπως έκανε επιτυχώς επί 14 χρόνια, να περιφρουρεί τη σταθερότητα των τιμών» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ έχει δείξει ότι έχει δεσμευτεί να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ.

«Μόνο ένα νόμισμα του οποίου δεν αμφισβητείται η μελλοντική ύπαρξη μπορεί να είναι σταθερό», ανέφερε ο Ντράγκι. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων που ακολουθούν πολλές χώρες της ευρωζώνης είναι δύσκολος.

«Όμως» πρόσθεσε, « δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Παρά την καλή πρόοδο που έχει γίνει μέχρι τώρα και δείχνει ότι επιτυγχάνεται η προσαρμογή, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν. Οι χώρες χρειάζονται ανταγωνιστικότητα για να διατηρήσουν την ανάπτυξη».

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ