• Διπλή δόση - Τη Δευτέρα το Eurogroup

  7:43 πμ, Πέμπτη 17 Ιάν 2013 7:43 πμ, Πέμπτη 17 Ιάν 2013

  Διπλή δόση - Τη Δευτέρα το Eurogroup

  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Ήδη το ΔΝΤ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου να αποδεσμευθούν δύο δόσεις του δανείου στην Ελλάδα ύψους 3,24 δισ. ευρώ που είχαν «μπλοκαριστεί» επί μήνες.

  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) για την Ελλάδα και τον προσδιορισμό των μέτρων για τη διετία 2015- 2016. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι τα μέτρα της διετίας θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ και θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα των παρεμβάσεων μέχρι το τέλος Μαρτίου. Την ίδια ημέρα ο επικεφαλής του Ταμείου στην Αθήνα, Πολ Τόμσεν αναμένεται να προχωρήσει σε δηλώσεις από την Ουάσινγκτον, ενώ δεν αποκλείεται να κληθεί να απαντήσει εάν το ΔΝΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα από το 2015 και μετά.

  Η επικεφαλής του ΔΝΤ αποκλείει την πιθανότητα νέων περικοπών για τον επόμενο χρόνο εάν η Ελλάδα προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Η ανάλυση μας είναι ότι εάν γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και εάν υπάρξει μεταφορά της πτώσης κόστους στις τιμές δεν θα χρειαστούν άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων.

  Εάν παρόλα αυτά οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν γίνουν, αν τα κλειστά επαγγέλματα διατηρήσουν τα προνόμια τους, αν οι διάφορες άδειες τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τα προσχώματα στην ανάπτυξη διατηρηθούν τότε θα αντιμετωπίσουμε άλλη μία κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δημοσιονομικά και τότε θα χρειαστούν και άλλες περικοπές» είπε στον ΣΚΑΙ η Κριστίν Λαγκάρντ και συνέχισε: «Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Γιατί πιστεύουμε ότι έχουν γίνει αρκετά σε αυτό τον τομέα επειδή η Ελλάδα επέστρεψε σχεδόν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για μισθούς και συντάξεις. Τα πλεονεκτήματα θα πρέπει να έρθουν από τις διαρθρωτικές αλλαγές».

  Tην ίδια στιγμή η Κομισιόν αναμένεται έως την Παρασκευή να έχει έτοιμη την εισήγηση προς τα κράτη - μέλη σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ύψους 2 δισ. αλλά και των 7,2 δισ. που υπολείπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

  Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου εγκρίνουν τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ, μετά και από τη θετική εισήγηση του Euro Working Group, ότι υλοποιούνται τα έως σήμερα προαπαιτούμενα.

  Πιθανότατα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της. Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αλλά και τα στελέχη του ESM έχουν προετοιμάσει το έδαφος, ελέγχοντας, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του δανείου.

  Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός προβλέπει ότι η δόση των 9,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν δύο ισόποσες δόσεις των 2,8 δισ. ευρώ η κάθε μια, οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup, τον περασμένο Δεκέμβριο.

  Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, το κύριο προαπαιτούμενο είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) απαιτούνται επιπλέον, ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων.

  Οι επικεφαλής της τρόικας θα προβούν σε πλήρη αξιολόγηση του προγράμματος τον Μάρτιο, προκειμένου να εκταμιευθεί και η δόση του Απριλίου, ύψους 6 δισ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος έλεγχος αναμένεται να εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα του μέτρου της εφεδρείας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

  Mέρκελ: Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός

  Πηγή: real.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα