Οι μειώσεις στους μισθούς από το 2013

Οι μειώσεις στους μισθούς από το 2013 

 

 

Μετά την Πρωτοχρονιά μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις στις μηνιαίες απολαβές τους λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου που θα εφαρμοστεί σε όλους ανεξαιρέτως τους μισθούς και τις συντάξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Με τη νέα φορολογική κλίμακα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών καταργείται το αφορολόγητο για τα παιδιά, ενώ πλέον καθιερώνεται μια σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για ετήσια ατομικά εισοδήματα ως 21.000 ευρώ και πάνω από το ποσό αυτό η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για ετήσιο ατομικό εισόδημα 22.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα είναι 2.000 ευρώ για εισόδημα 41.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 100 ευρώ. Πάνω από 42.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση. 

Αυτή η διαδικασία θα λαμβάνεται υπόψη και για τον υπολογισμό της νέας παρακράτησης φόρου με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Ωστόσο, με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα οι έγγαμοι μισθωτοί με προστατευόμενα τέκνα σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων θα διαπιστώσουν από το πρώτο κιόλας μήνα ότι η αμοιβή τους θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012 από 3 έως 124 ευρώ αν φθάνει ο φορολογητέος μισθός (μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών) ως και 3.000 ευρώ.

Οι έγγαμοι με παιδιά, εφόσον πληρούν τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, θα λάβουν ολόκληρο ή μειωμένο κατά 2/3 ή 1/3 το επίδομα για κάθε παιδί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Άρα τα σημαντικά πλήγματα που θα δεχθούν στον μισθό τους θα «επουλωθούν» εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις έπειτα από αρκετούς μήνες. 

Ωστόσο, ακόμη και αν κάποιος δικαιούται το οικογενειακό επίδομα θα εξακολουθήσει να πληρώνει συνολικά παραπάνω φόρο σε σύγκριση με το 2012 εφόσον ξεπερνά το ετήσιο εισόδημά του τα 23.000 ευρώ. 

Στον πίνακα που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής» προκύπτουν οι πραγματικές μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού με βάση τη νέα παρακράτηση φόρου. Κερδισμένοι σε κάθε περίπτωση είναι οι άγαμοι και έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα ως 23.000 ευρώ, ενώ μεγαλύτερο όφελος θα έχουν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 11.000 ευρώ. 

Αντίθετα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με παιδιά θα διαπιστώσουν σχεδόν στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων αύξηση του φόρου παρακράτησης, άρα μείωση του μισθού τους. 

Οι μόνοι που θα δουν αύξηση (μικρή έστω) του μισθού τους είναι οι έγγαμοι με ένα παιδί οι οποίοι έχουν φορολογητέο μηνιαίο εισόδημα από 571 ευρώ ως 786 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα δει τον μισθό της να αυξάνεται από 6 έως 14 ευρώ. Αντίθετα όσοι είναι έγγαμοι με ένα παιδί και έχουν μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα από 786 ευρώ και πάνω θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση σ του μισθού, όπως προκύπτει και από τον πίνακα που δημοσιεύεται.

«Χαμένοι» σε όλα τα φορολογικά κλιμάκια θα είναι από το νέο έτος οι μισθοί των έγγαμων με δύο παιδιά λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου, η οποία και θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του μισθού. Για παράδειγμα, έγγαμος με δύο παιδιά θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ (μηνιαίος φορολογητέος μισθός 1.143 ευρώ) θα δει από τον πρώτο μήνα του 2013 να μειώνεται ο μισθός του κατά 28 ευρώ.

 

 

Πατήστε στην φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση 

 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ