Στα 46,8 δισ.€ τα κόκκινα δάνεια

Στα 46,8 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 46,8 δισ. ευρώ εκτιμά η BlackRock ότι θα ανέλθουν οι ζημίες που θα υποστούν οι τράπεζες εξαιτίας των επισφαλών δανείων από τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, την οποία έδωσ χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, σε 37,7 δισ. ευρώ υπολογίζονται ο ζημίες από το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Συνολικά από το PSI και τα επισφαλή δάνεια οι εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα έχουν ζημίες 84,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 42% του ΑΕΠ.

Ετσι, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης υπολογίζονται σε 40,5 δισ. ευρώ. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορούσαν να αυξηθούν ως αποτέλεσμα μιας περαιτέρω επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών, καθώς και από την πρόσφατη επαναγορά του δημοσίου χρέους.

Πάντως, το συνολικό ποσό των 48 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα κρίνεται απερκές.

 

Πηγή: Καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ