“Αιτία πολέμου” η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

“Αιτία πολέμου” η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Αιτία πολέμου αποτελεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για τους εμποροϋπαλλήλους, οι οποίοι βάζουν «μπλόκο» στη λειτουργία της αγοράς την ερχόμενη Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν το πρωί της ίδιας ημέρας σε συγκέντρωση στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, την οδό Ερμού.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως το σχέδιο της κυβέρνησης «υλοποιεί το πάγιο αίτημα μιας χούφτας μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών ομίλων, για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, γνωρίζοντας συνειδητά ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστρέψουν ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους και τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες αυτή τη στιγμή απασχολείται το 80% των μισθωτών».

Επίσης, η ομοσπονδία επισημαίνει για μια ακόμα φορά ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «συνιστά αιτία πολέμου» ενώ γνωστοποιεί ότι, πέραν της απεργίας, αποφάσισε την πραγματοποίηση αγωνιστικών δράσεων και άλλων παρεμβάσεων, με στόχο να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιστολή με τις θέσεις και προτάσεις του εμπορικού κόσμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και σημειώνει ότι το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα (5 π.μ. έως 9 μ.μ. τις καθημερινές και 5 π.μ. έως 8 μ.μ. τα Σάββατα) και είναι αξιοσημείωτο ότι δεν εξαντλείται ακόμη και σε προνομιακές αγορές στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, δεν υπάρχει ανάλογη χρεία λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. «Όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν ήδη να ανοίξουν την Κυριακή σε περιφερειακό επίπεδο και με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται».

Η ΕΣΕΕ προτείνει τη λειτουργία τις Κυριακές μόνο σε τουριστικές περιοχές και εποχιακές αγορές, καθώς και στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, λειτουργία όλων των καταστημάτων μόνο πέντε Κυριακές το χρόνο και με απόφαση των τοπικών εμπορικών συλλόγων. Επισημαίνει επίσης πως το μείζον πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας και όχι η έλλειψη χρόνου και καταγράφει κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης την προηγούμενη Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου, συγκριτικά με πέρυσι, ενώ 1,6 εκατ. ευρώ απώλεια σημείωσε ο τζίρος των καταστημάτων τη φετινή εορταστική περίοδο. 

Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους εκφράζουν και τις δύο πλευρές του νομίσματος, αφού υπάρχουν αυτοί που είναι θετικοί με το μέτρο, καθώς πιστεύουν πως θα τονώσει την οικονομία, και άλλοι οι οποίοι συμφωνούν πως το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστού.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ