Σημάδια ανάκαμψης;

Σημάδια ανάκαμψης; 

 

Οι πρώτες θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία καταγράφονται στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο. Πιο συγκεκριμένα το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012 έναντι 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. 

Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο ύψος από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.

Το έλλειμμα ανέρχεται στα 12,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,7% του ΑΕΠ, από 21,5 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011. Το έλλειμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού, δηλαδή του κρατικού Προϋπολογισμού χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι μειωμένο κατά 39%.

Τα καθαρά έσοδα εμφανίζονται ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με το 2011 αλλά διατηρούνται εντός του στόχου. Σημαντική υπέρβαση του στόχου των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 520 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη φετινή χρήση δεν έχουμε την επανάληψη εσόδων από αποκρατικοποιήσεις που πέρυσι, τους δύο τελευταίους μήνες του έτους, είχαν ανέλθει σε 1,1 δισ. ευρώ περίπου. 

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η καλή εικόνα των εσόδων παρατηρείται και κατά το Δεκέμβριο, καθώς, ενδεικτικά, ως τα μέσα του μήνα, τα έσοδα από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία, κυρίως από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), έχουν υπερκαλύψει ήδη κατά 3,5% το μηνιαίο στόχο και κατά 3,6% το συνολικό ετήσιο στόχο, ενώ τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των ενεργειακών προϊόντων διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 9,5% και διαμορφώνονται στα 42 δισ. ευρώ έναντι 46,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι δαπάνες για κοινωνική προστασία είναι μάλιστα αυξημένες σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, ενώ σημαντικά μειωμένες είναι οι λειτουργικές, κυρίως καταναλωτικές, δαπάνες.

Μόνο τον Νοέμβριο οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 18,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για επανεκκίνηση της οικονομίας και σημείωσε ότι παρά την ικανοποιητική εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογισμού με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν είναι αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμη. 

 

Πηγή: real.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ