Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της Real News

Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της Real News

 

Επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις της Real News για συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς το υπουργείο Οικονομικών, η έκθεση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι στόχοι που τέθηκαν στις αρχές του 2012 αναφορικά με τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών και τον έλεγχο φορολογούμενων υψηλού πλούτου και εισοδήματος δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

Για την ακρίβεια, τονίζεται ότι θα παρουσιαστούν πολύ μεγάλες αποκλίσεις. Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ενώ στόχος ήταν να εισπραχθούν έως το τέλος του 2012, 2 δισ. ευρώ εκτιμάται τελικά ότι θα εισπραχθεί 1,1 δισ. ευρώ.

 

Φυσικά, ακολουθούν συστάσεις, όπως:- Άμεση κατάσχεση υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών όσων χρωστούν στο δημόσιο- Απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες του δημοσίου.  Για τους ελεύθερους επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος το ΔΝΤ συστήνει, μεταξύ άλλων: – Διασφάλιση ότι τα άτομα υψηλού πλούτου και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υψηλού εισοδήματος θα παραμείνουν προτεραιότητα για τον έλεγχο από τις αρχές. 

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ διακρίνει μια εξασθένιση των προσπαθειών για τον φορολογικό  έλεγχο των εύπορων φορολογούμενων και ανησυχεί για τον κίνδυνο να ατονήσουν τελείως οι έλεγχοι. 

Οσον αφορά στην είσπραξη του ΦΠΑ, το ΔΝΤ συστήνει: 

– Τη θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου για την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ των μικροεπιχειρήσεων. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο μέσος όρος ορίου υπαγωγής σε ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 25.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η υπαγωγή σε ΦΠΑ των επαγγελματιών γίνεται από το πρώτο ευρώ εσόδων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αναφέρει το ΔΝΤ, να υπάρχει ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης της συμμόρφωσης μεγάλου αριθμού φορολογούμενων με το καθεστώς ΦΠΑ χωρίς να αποδίδονται τα προσδοκώμενα έσοδα. 

– Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τον εντοπισμό της απάτης για την κλοπή ΦΠΑ. 

– Εφαρμογή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που θα βασίζεται σε ανάλυση κινδύνου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ