Σβηστά καλοριφέρ, άδεια ταμεία

Σβηστά καλοριφέρ, άδεια ταμεία

Μια τρύπα στο νερό αποδεικνύεται από τη δημοσιονομική άποψη η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ η κατακόρυφη αύξηση των τιμών έχει οδηγήσει μία στις δύο οικογένειες που χρησιμοποιούσαν μέχρι πέρυσι πετρέλαιο να διαγράψουν από την καθημερινότητά τους τα καλοριφέρ.

Οι καταναλωτές κρυώνουν, οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης ψάχνουν μάταια για πελάτες, οι λαθρέμποροι τρύπωσαν από το παράθυρο του αφορολόγητου ναυτιλιακού καυσίμου, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό, και το Δημόσιο μένει να οραματίζεται πρόσθετα έσοδα 1,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η πραγματικότητα για το ταμείο είναι  πολύ διαφορετική.

Στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το διάστημα  Ιανουάριος – Νοέμβριος τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης φτάνουν τα 1,080 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο του έτους πέρυσι, οι αντίστοιχες εισπράξεις ήταν 1,165 δισ. ευρώ, κάνοντας αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να εκτιμούν ότι στο σύνολο του έτους «θα είμαστε μία ή άλλη».

Τα έσοδα δεν αυξήθηκαν και στο μεταξύ προκλήθηκαν ουσιαστικές επιβαρύνσεις σε μια κοινωνία η οποία δοκιμάζει καθημερινά τα όριά της. Εύλογα, η πρώτη εντύπωση που προκαλείται από την αλήθεια των αριθμών είναι ότι το μέτρο  είναι αποτυχημένο.

«Οχι βέβαια», λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Αν δεν είχε μεσολαβήσει η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πτώση της κατανάλωσης η οποία είχε αρχίσει από τις αρχές του 2012 , πριν από την εξίσωση των φόρων, θα είχε οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες εσόδων και θα αναζητούσαμε πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η τρύπα».

Μια δόση αλήθειας υπάρχει σε αυτές τις εκτιμήσεις. Πράγματι, ήδη από τις αρχές του έτους πριν από την εξίσωση των φόρων στην αγορά η πτώση της κατανάλωσης ήταν ήδη, εξαιτίας της κρίσης, στα επίπεδα του 30%. Μέρος αυτής της πτώσης απορροφήθηκε από τις κατακόρυφα αυξημένες παραγγελίες του Απριλίου όταν ενόψει της αύξησης του φόρου, καταναλωτές έσπευσαν να φουλάρουν τις δεξαμενές πετρελαίου ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τη χειμερινή σεζόν.

Από τον Οκτώβριο, όμως, το άλμα της τιμής από τα 92 λεπτά πέρυσι στο 1,35 ευρώ, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία και τα αποθέματα του Απριλίου, οδήγησε σε πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 90%, η οποία περιορίστηκε στο 80% τον Νοέμβριο και φαίνεται να διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στο 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.  

Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι πώς θα είχε διαμορφωθεί η κατανάλωση αν δεν είχαν πάρει φωτιά οι τιμές του πετρελαίου. «Προφανώς θα υπήρχε μείωση, αλλά όχι αυτή η κατρακύλα», εκτιμούν παράγοντες της αγοράς καυσίμων.

Ασχέτως αν η αύξηση των φόρων προκάλεσε βουτιά της κατανάλωσης, ή η πτώση της κατανάλωσης ήταν ήδη παρούσα εξαιτίας της κρίσης, γεγονός παραμένει ότι τρόικα και υπουργείο Οικονομικών έπεσαν δραματικά έξω στις προβλέψεις τους.

Αποδεικνύεται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο είχε κατατεθεί τον Ιούλιο του 2011. Στο άρθρο 36 του Μεσοπρόθεσμου είχε προβλεφθεί η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και στην έκθεση του ΓΛΚ υπάρχει η εκτίμηση για την αύξηση των εσόδων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ετήσια αύξηση εσόδων 1,1 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης, στο 80% του αντίστοιχου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων». Ενάμιση χρόνο αργότερα, οι συνολικές εισπράξεις φτάνουν – δε φτάνουν το 1,1 δισ. ευρώ και η αύξηση των εσόδων έχει μείνει στα χαρτιά.

 

Διαβάστε εδώ για το επίδομα θέρμανσης που έριξε… έξω τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ