ΕΕ:Ο τρόπος χρηματοδότησης… αργότερα

ΕΕ:Ο τρόπος χρηματοδότησης… αργότερα

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταλήξει ακόμη στον τρόπο χρηματοδότησης του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών στην ευρωζώνη κατά την μεταβατική περίοδο έως ότου συγκεντρωθούν οι αμοιβές από τις τράπεζες για το κλείσιμο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που καταρρέουν, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

“Με κάποιον τρόπο θα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτό. Επομένως αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση για το οποίο θα ληφθεί απόφαση αργότερα”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση για τον τρόπο σύστασης του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών μέσα στο 2013.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν χθες ότι ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των τραπεζών θα πρέπει να στηρίζεται στις συμβολές του ιδίου του χρηματοπιστωτικού τομέα και να περιλαμβάνει “κατάλληλες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις (χρηματοδοτικής) υποστήριξης”.

Ωστόσο η συγκέντρωση επαρκών πόρων από τις τραπεζικές αμοιβές μπορεί να χρειαστεί χρόνια.

“Η υποστήριξη αυτή θα πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη μεσοπρόθεσμα, διασφαλίζοντας ότι η δημόσια βοήθεια αναπληρώνεται μέσω εκ των υστέρων αντισταθμιστικών εισφορών”, σημειώνουν οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα της συνόδου τους.  

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ