Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις 

 

Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η βιωσιμότητα του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων, καθώς έως το τέλος του έτους θα εμφανίσει έλλειμμα περίπου 70 εκατ. ευρώ, ενώ το 2013 η «μαύρη τρύπα» θα διαμορφωθεί στα 174 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με στοιχεία του ταμείου που παρουσίασε ο πρόεδρός του Μιχάλης Γιάγκας κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτιρίου του ΤΕΑΔΥ στο Σύνταγμα, το έλλειμμα αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αποχώρησαν από το δημόσιο 88.046 υπάλληλοι με αποτέλεσμα η σχέση συνταξιούχων προς ενεργούς ασφαλισμένους να έχει διαμορφωθεί σε 1 προς 1,52. Μάλιστα αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 47.378 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, ο κ. Γιάγκας αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση 200.000 ευρώ ετησίως από την μετεγκατάσταση των γραφείων του ΤΕΑΔΥ σε ιδιόκτητο κτίριο, αφού μηδενίζονται τα ενοίκια από το 2010 ύψους 140.000 ευρώ έως το 2013 και διακόπτονται οι μισθωμένες τηλεφωνικές γραμμές με κόστος 60.000 ευρώ και ταυτόχρονα την απελευθέρωση με δυνατότητα αξιοποίησης τεσσάρων ακινήτων συνολικής επιφάνειας 4.750 τ.μ.

Η περιουσία του ταμείου από 3,3 δισ. μειώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία των ομόλογων του ελληνικού δημοσίου που έχει στην κατοχή του από 1,287 δεν ξεπερνά τα 345 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, από 19 έως περίπου 200 ευρώ κυμαίνεται η μείωση των επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου που επιβλήθηκε λόγω του μνημονίου, ανάλογα με την κατηγορία και το ύψος της σύνταξης.

Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης εγκαινίασε το κτίριο, επισημαίνοντας ότι η μετεγκατάσταση αυτή είναι η αρχή για τον εξορθολογισμό των δαπανών των ταμείων σε μισθώματα. Μάλιστα προανήγγειλε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η συγκατοίκηση των υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων. 

«Η καταβολή των συντάξεων για τους εργαζόμενους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, είναι εξασφαλισμένες από τον κρατικό Προϋπολογισμό, ο οποίος συνεισφέρει το 45% των χρημάτων που δαπανώνται για την καταβολή τους», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. 

Ο κ. Γιάγκας παρουσίασε στον υπουργό Εργασίας την οικονομική και ασφαλιστική κατάσταση του ταμείου, όπως αυτή προέκυψε μέσα από τη δημιουργία του μητρώου ασφαλισμένων. 

 

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

 

 

Πηγή: real.gr

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ