Η Μέρκελ κρατά “μικρό καλάθι”

Η Μέρκελ κρατά “μικρό καλάθι”

 

 

Με χαμηλές προσδοκίες μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Στόχος είναι περισσότερο η οργάνωση ατζέντας για το επόμενο εξάμηνο παρά η λήψη αποφάσεων, δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Η αισιοδοξία του καλοκαιριού ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου θα δρομολογήσει τις αλλαγές για την παραπέρα εξέλιξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης έχει αντικατασταθεί από την ρεαλιστική θεώρηση ότι θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να αποφασιστεί η ατζέντα μιας σχετικής συζήτησης για το επόμενο εξάμηνο.

 

Ως λόγο για αυτήν την επιβράδυνση κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο ανέφερε τη σημασία και τον αριθμό των προβλημάτων που θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν αυτό το διάστημα, όπως είναι για παράδειγμα το ελληνικό. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε όμως ότι προς το παρόν «η όρεξη» στους εταίρους για δημοσιονομικό έλεγχο, που θα αποτελέσει συστατικό στοιχείο μιας συμφωνίας για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, «δεν είναι μεγάλη».

 

Όσον αφορά τώρα στην διαδοχή Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου του Eurogroup, η γερμανική κυβερνητική πηγή επέμενε ότι δεν αποτελεί θέμα της ατζέντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναφορικά τώρα με το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης για το οποίο συζητούν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, η ίδια πηγή εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση. Πάντως, ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράστηκε με αισιοδοξία στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο.

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ