Πράσινο φως για την εκταμίευση

Πράσινο φως για την εκταμίευση 

 

Βρυξέλλες:του Θάνου Αθανασίου

 

Στα τελευταία μέτρα του μαραθώνιου για την καταβολή της δόσης του ελληνικού δανείου βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές. Το βιβλίο προσφορών έκλεισε, οι τεχνοκράτες διαπίστωσαν ποια είναι τα συγκεκριμένα πλέον μεγέθη για το πρόγραμμα επαναγοράς, οι υπουργοί ενημερώθηκαν και όλοι μαζί επαναβεβαίωσαν ότι η απόφαση για τη δόση θα ανακοινωθεί το πρωί της Πέμπτης.

Πηγές του Συμβουλίου προερχόμενες από χώρα με μεγάλη τραπεζική εμπειρία έλεγαν χθες το μεσημέρι στο Real.gr ότι «το euroworking group συνεδριάζει για να προετοιμάσει την απόφαση που θα λάβουν προκαταρκτικά οι υπουργοί στην τηλεδιάσκεψη, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια μακροσκελή συζήτηση το πρωί της Πέμπτης». Ένα κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε μάλιστα, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας ότι οι 17 υπουργοί θέλουν να συζητήσουν πολύ περισσότερο για την Κύπρο, γι’ αυτό άλλωστε σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει και πάλι το EWG.

Όπως έγινε γνωστό μετά το τέλος των δύο συσκέψεων φαίνεται πως υπάρχει ένα τελικό εμπόδιο για να ξεπεραστεί ως το πρωί της Πέμπτης και ταυτόχρονα υπάρχει και μια προτεινόμενη λύση: από το βιβλίο των προσφορών προκύπτει πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαθέσει όχι 10, αλλά 11,1 δισ. για να επαναγοράσει τόσα ομόλογα, όσα χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 124% το 2020. Αν μάλιστα η Ελλάδα επαναγοράσει χρεόγραφα διαθέτοντας μόνο 10δισ., όπως και ο αρχικός προγραμματισμός, τότε το χρέος αγγίζει το 126,6% το 2020 και το ΔΝΤ δεν θα συναινέσει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

Η λύση που προκρίνεται είναι να διατεθεί όντος το επιπλέον 1,1δισ. ευρώ και το ζήτημα να λήξει εκεί. Για το ενδεχόμενο αυτό οι 17 υπουργοί χρειάζονται την εξουσιοδότηση των κυβερνήσεών τους που εκτός απροόπτου θα έχουν το πρωί της Πέμπτης, οπότε και θα ανακοινώσουν την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα και τους επενδυτές. Ακολούθως θα δοθεί στη δημοσιότητα η πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας και ο EFSF θα λάβει την εντολή να συνεδριάσει για τα περαιτέρω. Βεβαίως αναμένεται να διευκρινιστεί τότε και η ακριβής προέλευση των κεφαλαίων για την επαναγορά – είναι γνωστό ότι πρόκειται για νέες εκδόσεις εξάμηνων γραμματίων του EFSF, όμως δεν είναι γνωστό αν λογίζονται ταυτόχρονα και στη δόση των 34,5 δισ. όπως λογίζονται στην οροφή της δανειοδότησης των 120 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν, πολύ σοφά, ουδείς στις Βρυξέλλες επιθυμεί να μπει σε λεπτομέρειες. Κανένα σχόλιο από την επίσημη Κομισιόν, καμία ανακοίνωση από την προεδρία του eurogroup. H συνέχεια και πιθανότατα το τέλος αυτής της πράξης του ελληνικού δράματος αναμένεται το πρωί της Πέμπτης. Οι επενδυτές θα λάβουν τους νέους τίτλους τους στις 17 Δεκεμβρίου. Στις 18 αρχίζει η πραγματική μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους, αυτή που πρέπει να κερδηθεί στο εσωτερικό.

 

ΠΗΓΗ:real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ